torsdag, augusti 27, 2009

Olja som enegikälla oförsvarligt, debatt i Flens kommunfullmäktige

Kvällens kommunfullmäktige hälsades ledamöterna välkomna till en ny termin.
Dagens möte blev rekordkort, två mindre debatter blev det.

Detta var kvällen då: kommunalrådet blev "tagen lite på sängen" av centerns inlägg i energidebatten, miljöpartiet tackade för hjälpen och vänstern röstade med alliansen för en återremiss av motion angående uppvärmning av fastigheten Sigridslund.

Det handlar helt enkelt om en motion som gäller en f.d. skola, Sigridslundsskolan i Årdala som nu socialdemokrater och A2 (lokalpartiet) lagt ner, en landsbygdsskola förstås.

Skolan är en av de få fastiheter som har olja som uppvärmning, det är naturligtvis helt oförsvarligt. Motionären , Mp ansåg att kommunen skulle byta till en bättre uppvärmning. Att byta till en hållbar uppvämning som skulle kosta mindre penger i drift och öka värdet på fastigheten var inte tekniska nämnden intresserad av därför man inte vet vad man ska göra med fastigheten.

Jag menar en fastighet som värms upp av olja!!!!!! det är ju bara att ta reda på vilken energiform som är mest hållbar och minskar driftskostnader och höjer värdet.
I Flen har vi bytt till pellets i stor utsträckning, det skulle fungera utmärkt här.

Nu blev det återremiss och ett snopet kommunalråd fick en debatt som han inte var beredd på och taffligt blev det. Tekniska nämndens ordförandes inlägg var just ingenting, det är en konst i sig att motivera att behålla olja som uppvämning på en fastihet där det finns bibliotek kvar och som kommunen förbundit sig att behålla några år till.......

Vi väntar på nästa svar med spänning!!!!!!!!!!!!!

Och vi förväntar oss naturligtvis att socialdemokrater och A2 tar sitt förnuft tillfånga.

måndag, augusti 24, 2009

Mälardalsrådet behövs det?

Just nu i sörmland diskuteras Mälardalsrådets nytta och existens.

Mälardalsrådet, www.malardalsradet.se är nätverket med kommuner och landsting runt Mälaren; Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län, Sörmland och Örebro län.

Jag tillhör dem som i detta fall fått möjlighet att representera min kommun.

Eftersom jag deltagit i flera semenariuem och fått berättat att Mälardalsrådet började som ett nät verk för drygt 15 år sedan då kommunerna kände ett behov att diskutera länsövergripande projekt och nyttigheter som utbildning och kommunikationer. Det kan vara svårt för staten att avgöra var en viss flygplats gör mest nytta eller vilken hamns behov som är störst.

Om alla kommuner och landsting gemensamt talar om vilka prioriteringar som önskas i regionen går det lättare att nå resultat. Mälardalsrådet är inget bedslutande organ utan till för att mötas och utbyta information. Men deltagarna i rådet har makten att ta beslut.

Jag ser tydligt att sörmland som län har krympt vi behöver ett större sammanhang.

Det finns flera politiska organ som vill äga de länsövergripande frågorna har jag lagt märke till dessa år jag varit i de större politiska sammanhangen.

Det är tydligt att vi i Stockholm-Mälarregionen behöver bilda en region och komma fram till vilket organ som hanterar vilken fråga. Nu kan det det vara lite rörigt
vilket organ ska föra frågan om företagande och kommunikationer framåt? är det landstingen eller regionförbunden eller mälardalsrådet?

Vilket organ ska föra regionfrågan framåt? är det självklart landstingen eller är det regionförbundet där kommunerna och landstingen är samlade eller är det mälardalsrådet där alla träffas för semenarier och erfarenhetsutbyte samtidigt?

Och jag som politiker vill gärna tro att de stora frågorna är viktiga där just jag befinner mig?

Eller är det månne detta som är en del av demokratin de stora frågorna berörs och diskuteras från olika vinklar i olika sammanhang tills vi har mognat i ett beslut hur vi ska ha vår region!

Jag kan tycka att det tar tid och kostar mycket skattepengar.

Representation och små och stora partier

Centerpartiet tillhör de mindre partierna, det kan kännas tråkigt och det visar sig ofta att det är större partier som står för mest inflytande i de politiska sammanhangen. Centerpartiet väljer att samverka med andra partier, mest allianspartier. Det händer även att centerpartiet samvarkar med andra partiet lokalt och regionalt.

En del politiker drar vinstlott via sina uppdrag och får möjlighet att delta i större sammanhang via samarbetsformer, en del politiker drar inte lika stor vinstlott och blir inte lika mycket infolverad i större sammanhang lokalt och regionalt.

Denna perioden har jag för första gången kommit närmare den poltiska vardagen, intrycket är att det är mycket som beror på hur hur samverkan och mandatfördelning ser ut.

Som lokalpolitiker är det en ära att få delta i regionala sammanhang, vi som får möjligheten har ett ansvar att dela information och utbyta olika erfarenheter.

Det är trist att känslan av lite avund kan skönjas och det kan påverka hela den politiska diskussionen.

Hur hanterar ett litet parti detta att det beror på om vinstlotten dras eller ínte
och är det enbart poltiker från mindre partier som kan känna så?