söndag, augusti 19, 2007

Grillkväll och Bokmässa

I lördagskväll fick jag möjligheta att delta i min nya avdelning, Mellösa centerkvinnors grillkväll.Aina Landerby är en säker ordförande, hon vet vad hon vill. En stark, aktiv centerkvinna 75+. Aina minns jag som centerkvinnornas ombudskvinna i mitten av -80 talet. Aina har järnkoll på vad som händer i distriktet och hade lite tips till mig som ny distriktsordförande, det behövs. Jag undrar hur centerkvinnorna ser ut om 25 år? Det är jag med och bygger för nu. Idag är vi cirka 500 medlemmar i sörmland och cirka 21 000 medlemmar i hela landet och därmed landets största kvinnoorganisation.

Idag var det åter dags för bokmässa i Mellösa, jag köpte torparminnen av Leif Jakobsson och jag hittade ett nytt exemplar av "Det andra könet av Simone de Bovoar. Sedan fick jag gå, jag är hopplös med att köpa böcker som jag inte hinner läsa.....
Bo Holmberg var en av talarna som skulle berätta om en nyutgiven bok om Anna Lindh. Anna Linh som politiker och kvinna var en förebild, jag ska titta närmare på de boken, en dag.
På eftermiddagen grattade vi Anneli, svägerska och Andreas, kusin till pojkarna som fyllde år. Det är trevligt att träffas med släkten. Det är lite svårt att växla från engagemang och aktiviteter till släktkalas. Det är ibland svårt att inte kunna dela engagemanget med omgivningen.
Inger Fredrikssons referat från lördagens höstupptakt:

Centerkvinnorna planerar
mat och klimatkampanj

Centerkvinnorna planerar för en mat och klimatkampanj. Det framkom när länets Centerkvinnor samlades för höstupptakt i Malmköpings hembygdsgård i lördags.

Temat för dagen var ”en dubbel espresso”. Nu dracks det inte modernt kaffe, utan namnet symboliserar hur centerkvinnorna kan driva sina frågor på ett nytt, överraskande sätt. På plats för att berätta om detta fanns Lena Lagestam, från PR-byrån Bangalore, Centerkvinnornas förbundssekreterare Ewa Sangert samt vice förbundsordförande Kristin Oretorp, som är uppväxt i Strängnäs, men som numera bor i Halland.
- Vi arbetar med att forma framtidens Centerkvinnor. Vi ska förnya oss, men vi ska ha själen kvar, försäkrade Kristin Oretorp.
- Centerkvinnorna har genom åren svarat mot de behov kvinnorna har. Vi får helt enkelt saker att hända. Utmaningen för oss är se vilka behoven är idag. Det kan kanske vara att ordna en öppen förskola, där det inte finns, menade Kristin Oretorp.
Hon berättade även om de frågor, där Centerkvinnorna driver på partiet för att få fram vassare förslag. Det handlar bland annat om kvinnors företagande och kvinnors ekonomi.
Under hösten planerar Centerkvinnorna en mat- och klimatkampanj.
Vid mötet i Malmköping medverkade distriktets nya ombudsman Kent Gustavsson samt centerpartiets distriktsordförande Inger Fredriksson, Katrineholm, som informerade om de viktigaste frågorna inför partistämman i Kalmar i slutet av månaden.
En blogg ska vara aktuell och uppdaterad

Tanken med att ha en blogg är att den ska vara aktuell och uppdaterad. nu sitter jag vid datorn alldeles för sent och funderar över varför jag inte skrivit på så många dagar.

Jag vet svaret. I lördags hade vi höstupptakt för centerkvinnorna i sörmland eller "kick off" som det heter nu. Jag har varit så fruktansvärt nervös hela veckan för detta arrangemang. Det jobbiga var att det var jag och Birgitta som skulle planera och förbereda. Birgitta som tyvärr avled för en vecka sedan efter korttids sjukdom. Det var också så länge sedan jag ansvarat för ett sådant större arangemang.

Det blev lyckat, det fanns så många var till stöd och hjälp, jag känner mig så nöjd att vi blev 33 stycken. Det kändes helt rätt och estra bra att Kent, ny ombudsman deltog, att Mattias nytt landstingsråd deltog och naturligtvis att Inger, ny distriktsordförande deltog.
Huvud föreläsare var Lena Lagestam, kanonbra. Det är en glädje att vi fick ta del av hennes budskap att bygga vidare på ett starkt nätverk och att värva varsen medlem och att ta vara på vår gemensamma kraft.