torsdag, januari 29, 2009

Regionfrågan går vidare.

Regeringen har nu sagt ok till Region Skåne och Västra götaland och godkänt att Halland och Gotland vill bli egna regioner. Övriga regioner får vänta.


Det är synd tycker jag för för Stockholm- mälardalen som regioen kommer inte att veta varken ut eller in och kan inte jobba som en region bland andra regioner i europa, det är synd. Men lycka till Malmö-Helsingborg med öresundsregionen för här i Stockholm halkar vi bak.

När jag tänker efter finns det regiontänk mot östergötland med västmanland, det kanske kan vara ett bra alternativ för oss ändå. Stockholm som Stolt huvudstad blir mest administrativt för där det händer och där samarbetet finns med övriga regioner i Europa det blir Malmö med Öresundsregionen det. Det är ett scenarie som jag ser framför mig. Region skulle det inte bli häromkring förran 2014..............
Efter den heta debatten........................

följd kaffe och macka och småprat. Den andra diskussionen var om cykelbanor, Yvonne Nilsson-Goufiin A2 och jag gjorde den gemensam interpellation angående cykelbanor. Cykelbanor har vi inte satsat på i Flen och det är hett efterlängtat i alla orter. Vi behöver kunna cykla och gå utefter landsvägarna i kommunen och det är hittills inte någon regim som satsat alvarligt på cykelbanor, den dagen måste komma snart om vi ska vara en attraktiv kommun för folk.

När jag är ute och åker i landet åker jag genom kommuner där det finns cykelbanor utefter landsvägen och då tänker jag att en gång har denna kommun gjort en satsning. Jag vet att det är vägverkets ansvar, jag vill att kommunen flyttar fram positionerna och kör hårt med att cykelbanor måste vi ha nu för det är viktigt för medborgare och fritidsfolk och övriga besökare i Flens kommun.
Ett hett fullmäktigemöte.

Politiken är tuff, för tuff och oresonlig. Jag vet inte vad det är som gör att jag utsätter mig för denna skärseld. Då syftar jag på interna svåra kränkningar och en flat organisation samtidigt som alltför många håller mig uppe. Vårt kretsmöte i mändags visade mig än en gång att i centerpartiet accepteras svåra kränkningar.

Den riktiga politiken med tffa debatter och tuffa beslut är ingenting.

Det är politikens och demokratins uppgift att det finns olika uppfattningar och att heta känslor kommer i svall. Ikväll var det en ödeskväll, Sveriges äldsta skola, Sigridslund som är verksam idag föreslog socialdemokrater och A2 att läggas ner.
Skolan är över 180 år och mycket välfungerande med mycket engagerade föräldrar.
Skolan arbetar med montesoriinriktad pedagogik och är en kommunal friskola, den enda i Flen.

Det är en attraktivitet i sig sjäv denna landsbygdsskola som har hemlagad lokalproducerad mat varje dag, för att nämna ett exempel Det är få barn idag, men jag anser inte att skolan har haft en riktig chans då den under flera år varit ständigt ifrågasatt och nedläggningshotad. Det känns som en princip att den skolan ska läggas ned. I andra kommuner finns det tillexempel omvända skolskjutsar efter eget önskemål. Det kan finnas barn som skulle må bra av den miljön och den pedagogiken som finns i Sigridslunds skola m.m.

Det är en fristående kommunal skola med montessoriinriktning i Årdala socken i Flens kommun som nu troligtvis är på väg mot en nedläggning. Allianspartierna var mycket eniga och det var en tuff debatt som fördes i 2 timmar.