måndag, mars 03, 2008

En dag i kommunpolitiken

Idag har vi haft förberedande arbetsutskott, planerat nya ärenden. Vi är med och diskuterar och kommer med förslag i oppositionen, Jag och oppositionsrådet, majoriteten lyssnar men gör sedan sina beslut, kommunalråd + 2 ledamöter.

Det blir mycket intensivt och allt kryper nära, nära. Olika föredragande och olika diskussioner går i varandra. Tiden hålls sällan.

Nu går vi in i budgetarbetet och har kommit överens om hur kommunens positiva reslutat ska fördelas. Vi har förordnat en ide´ om Ny logga, den tror jag på. Den är spännande och fräsh och lagom utmanande. En logga som vi kan enas om.

Vi ska bygga nytt äldreboende och det finns två förslag på placering, vad jag kan förstå är socialnämnden enig om ett förslag och pensionärsorgansationer enigt om ett annat förslag. En fråga vi tar till budgetfullmäktige tillsammans med andra stora saker.

Vi hade en genomgång av bostadstomter och industrimark. Jag tycker det tar för lång tid innan vi kommer fram och når resultat.

DEt är i Flen, Sparreholm, Mellösa och Bettna det kommer att finnas byggklara tomter, men när det kan säljas är inte klart, detaljplaner, utställning, överklagande m.m........

Vi hann också med diskussion om tgoj-bana. Det ser ut som Flen och Oxelösund är mest intresserade. Med sanningen i vitögat måste vi se vad som händer med Uven Hallsberg-Västerås när pengarna tar slut nästa år. Vårt starkaste pendlingssamband är Stockholm-Eskilstuna-K-holm(Norrköpng)

Jag anser ändå att det är mycket viktigt att binda samman regionen på tvären med tåg mellan oxelösund till Bergslagen, då tänker jag på Skavsta flygplats och jag tänker på Oxeösund hamn, på godstrafik och människor som kan åka miljövänligt åt olika håll.

Jag hade en ledig kväll i kväll, hemmet var bra tomt då både pojkarna och katten åkt hem. Vi bjöd in oss på kaffe till D och G, perfekt efter en tung dag.
Behövs centerkvinnor????

Det drar ihop sig till årskonferans för centerorganisationerna i länet. Med anledning av organsiationsförändringar är frågan mycket aktuell. Jag är övertygad om att centerkvinnorna behövs, men de kommer att se annorlunda ut. Jag tror vi går in i et stålbad, de kvinnor som burit och skapat centerkvinnorna åldras och orken minskar efter 80, det är naturens gång. 2000 talets centerkvinnor tar plats och vill förändra samhället buren av en stark idé om företagsamhet, ett liv där vi brukar naturen tillgårngar utan att förbruka i ett modernt samhälle ett liv där arbete och familj går ihop m.m.

Centerkvinnorna lyfter ofta fram frågor rörande mat och miljö, arbetsliv, kvinnlig företagsamhet, integration, skolfrågor och äldreomsorg. Jag är övertygad om att centerkvinnorna kommer att fylla en stor uppgift i centerfamiljen framöver också.

Vi måste våga ta diskussionen om förändring, visa att vi finns och vad vi gör.

På fredag 7 mars kommer centerkvinnorna i sörmland att uppvakta en ny kvinnlig företagare som på kort tid byggt upp ett företag i trädgårdsnäringen. Företaget är omtalat och omtyckt. Företaget anlägger trädgårdar, håller trädgårsutbildning och arbetar med ekologisk hudvård.

Kvinnligt företagande behöver ökas, framförallt ser kvinnors företagande annorlunda ut än männens. Kvinnors arbetsmarkand är ofta inom offentlig verksamhet, där är arbetsgivare begränsad och möjligheten att driva företag är också begränsad.
Det tar lång tid att arbeta bort, tänk om alla snickar måste vara statliga och alla elektiker kommunarbetare?????
Förkylningstider

Båda pojkarna var hemma i helgen och de var förkylda och nersatta båda två.
Oron gnager för B som gör en mycket tuff militarutbildning.

N var jätteduktig som klarade vasaloppet öppet spår galant.
Katten S var på besök en hel vecka, han ville inte åka hemigen förra helgen och stannande hos oss. Jag är helt övertygad att leva med katt är livskvalité, det var härligt. Det är tur att maken klara S, alla andra katter är han allergisk mot???????