torsdag, maj 28, 2009

2011 och framåt i Flen

En vison från mig mitt i kommunens mörka budgetarbete inför valåret 2010:

2011 styr centerpartiet, konjunkturen har vänt och det är stor framtidstro i Flen.

2011 planeras det för flera skolor med brukarstyrelser i kommunen som är friare att forma och utveckla profiler och kringaktiviteter kring miljö, hälsa, musik m.m.

*2011 har äntligen byggandet tagit fart i vår kommun varende samhälle byggs ut och utvecklas.
*Tätorten Flen har genomgår ett lyft,
*i Flens nya centrum blommar människor och företag, bilarna har fått maka på sig till förmån för människor och cyklister
*Det bildas gallerior med mindre butiker där butiksägarna hjälps åt och varje butik är lite unik.
*cykelbanor planeras nu mellan tätorterna i Flen, de gamla välkända stråken ha tagits fram.
*Flen får sitt första nyföretagarcentrum 3 dagar iveckan.
*Serviceföretagen med hushållsnära tjänster exploderar och även hemtjänst och äldrevård läggs ut på entreprenad, det är mindre lokala företag samt kooperativa och handelsbolag från orten som utvecklas.
*Köken i kommunen har lagts ut på entreprenad och ett bra samarbete har utvecklats med ortens lantbrukare, nu är vi på väg mot att 30% av maten som används kommer från mälardalen. All mat lagas där den äts, det blir bäst så.

Budgetarbetet är jobbigt när miljonerna saknas..

I går på budgetberedningen stod det klart att situationen har förvärrats under det här året.

Majoriteten lade en kanondålig budget utan utrymme för dåliga tider. I klarspråk det fanns inga pengar till oförutsedda utgifter och det fanns inga pengar i finansförvaltningen, det var en riktigt risig budget för 2009.

Nu har lågkonjunkturen accelerat med minskad skatteintäkter, mer försörjningsstöd och minskat befolkning.

Konsekvensen är att 2009 är ett mycket mörkt år och Flens kommun riskerar att ha tunga budgetunderskott flera år framåt.

I det läget togs beslut i budgetberedningen igår att förändra processen och lägga ett tyngre ansvar på kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige fick en redovisning och ta ställning till en tillfällig förändrad process. Det var viktigt att fullmäktige fick denna redovisning och fick ta ställning till detta läga nu. Vem hann med förberedelse? å andra sidan har det varit risigt läge som blivit risigare sedan januari.
Härvidlag anser jag att det som skulle göras gjordes. Kommunfullmäktige är kommunens högst beslutande församling. Tack och lov hade vi partimöte igår och hann prata om situationen.
Alla partier har fått uppgifter och underlag att arbeta med jämsides med budgetberedning och förvaltningarna jobbar för högtryck.

Nu är det bara att kavla upp armarna och ta sikte hur vill vi ta oss ur krisen!
Det är val till mommunfullmäktige nästa år. Ska vi i opposition vara trovärdiga måste vi ha en tanke och en plan och den är inte samma som majoriteten, det kan jag lova. Jag undrar bara om vi i oppositionen är tillräckligt mogna för att visa för väljarna att vi vill och kan ta på oss ledartröjan till 2011?

Jag vill.....och jobbet är igång.

Kvinn ligt företagande-inget för Flen!!!

Vi hade kommunfullmäktige ikväll.
Jag ställde frågor om kvinnligt företagande till KS ordförande, socialdemokrat och man.

Jag hade tänkt en debatt om kvinnors företagande och om hur det skulle kunna utvecklas i Flen med kommunalrådet- Betongsosse- i det fallet.

Det slapp han för det var en moderatkvinna som gjorde atacken mot kvinnors företagarne- det var inte relevant att uppmärksamma alla, varför det? är kvinnor offer?

Vore det inte moderatkvinnan så finns ju fp kvinnan som inte står ut med kvinnors företatgande alls.

Så sossarna kan luta sig tillbaka och le.

Jag ska fortsätta uppmärksamma kvinnors företagande politiskt.'

Mitt intryck från dessa borgeliga kvinnor är att deras syn på företagande är starkt manligt och hierktist. De är i 60årsåldern.......................

Min mormor som är min förebild var en mycket stark företagande och företagsam kvinna.
Men mormor Evy var hemmafru ............

Hon byggde upp ett lantbruk med sin man, hon stod på torget på lördagarna och sålde grönsaker, hon ansvarade för gårdens ekonomi, hon styrde med det mesta. Men hon var inte företagare kvonnors företagande knappt första delan av 1900talet.

Jag menar att det är fortfarande så att normen på en företagare är -en man gäran i industrin eller någon tillverkning eller åtminstånde något praktiskt.

När normen för en företagare är en kvinna i 30 årsåldern inom service, tjänsteföretag och när regelverket är uppbyggt kring att företagaren är föräldraledig och har sjuka barn ibland, när normen är att företagaren oftast är ensam eller fåpersoners bolag, då kan vi börja snacka.

tisdag, maj 26, 2009

För dyrt att köpa kött av glada djur i skolan!

Nu händer det igen, djur far illa och blir misshandlade på väg till slakt för att köttet på våra tallrikar ska vara så billigt som möjligt, usch!

Denna gång är det larmrapport från Danmark, radio sörmland rapporterar att i Katrineholms kommun köps 60% av köttet från Danmark. Det framkommer att det svenska köttet som ofta är väl kontrollerat och där det finns höga krav på djuromsorg, blir för dyrt för skolor och äldreomsorg att köpa in.

Det är alltid hänvisning till Eu,s direktiv om upphandling och om att det är billigast som gäller, trams säger jag. Jag menar att åk ner till vilken by som helst i exempelvis Grekland eller Italienoch och prata EU direktiv och upphandling, det är samma förening och samma regler men tolkar vi det på samma sätt????

När det gäller lokalproducerad mat är det min övertygelse att det går att köpa in mer i kommunerna. Utmaningen består i vilja och att göra rätt samtidigt. Vi kanske ska fråga våra bröder och systrar i några olika EU länder hur det kan gå till i kommunerna???

DEt är EU val snart- GÅ OCH RÖSTA- DIN RÖST ÄR VIKTIG!