fredag, augusti 31, 2007

Riksstämma i Kalmar

Det är fantastikst att vara på riksstämma igen, taänk att jag får vara ombud en gång till. Tänk att få vara med och besluta och lägga fast den politik som centerpartiet ska genomför i kraft av regeringsmakt, det är stort, det är häftigt.

Nytt för i år var att alla ombud arbetade i kommitéer. Jag arbetade i jobb och företagande. Vi hade bra diskussioner, en del radikala åsikter diskuterades. Till exepel att skrota arbetsförmedlingen. Stämman tyckte dock att det räcker med att arbetsförmedlingen blir konkurransutsatt, det räcker med tanke på att maken är arbetsförmedlare.

I samband med att stämman öppnades och Maud inledde ställde sig alla upp som vanlígt och vår partiordförande nästan drunknade i applåder. I vimlet på stämman har jag sett Karin Söder och Olof Johansson.

I morse var jag uppe i talarstolen och ville ha genom min motion där jag anser att färdtjänst för äldre ska anpassas till socialsituation och möjlighet att uträtta nödvändiga ärenden då man inte är bilburen och bor långt från en busshållplats. Jag fick inget gehör från stämman, vi i sörmlandsbänken reserverade oss. Tord Domargård som är ledamot i partiets distriktssytelse var också i talarstolen ovh ville ha genom sin motion om att det bör finnas psykolog i primärvården för att ge stöd åt människor med olika psykiska besvär. Han fick inte heller genom sitt yrkande.

Förvånande beslut
Vi har klubbat en del beslut som förvånat mig tillexempel att inte arbeta för olika valdagar, ett yrkande som centerpartiet haft i många år, jag blev förvånad över att stämman vill att kommunen ansvarar för bygglov enligt strandskyddet.

Alkoholskatt brukar vara ett kärt ämne att debbatera, partistyrelsen ville öppna för att kunna sänka alkoholskatt på öl och vin, kommittén ansåg att alkoholpolitiken ska ligga fast och det blev beslutet. CUF:arna hade en lång debatt om välfärdskonto och grundtrygghet, då gav sig f.d. CUF ordförande Andreas Carlgren sig tillkänna och påminde om att han själv drivit detta i egenskap som CUF ordförande men att situationen nu inte ser likadan ut. Det handlar om att alla som kan ska jobba, att det ska vara lätt att starta och driva företag. Hela socialförsäkringssystemet är under omarbetning för att passa vår tid nu.

Det är härligt att återse Andreas i politiken, det är härligt att det finns så många från den tid jag själv var engagerad i CUF som finns kvar i partiet i olika sammanhang. Vi känner igen varandra och ser med glädje tillbaka på tiden som var. Nu är vi likadana med lite mer erfarenhet.

tisdag, augusti 28, 2007

Lokalt och nationellt

På onsdagkväll åker jag som ombud till centerpartiets förbundsstämma i Kalmar.
Tänk att jag får åka och representera centerpartiet i sörmland på vår förbundsstämma, fantastikst, jätteroligt. Nu är det särskilt roligt då vi är i regeringsställning, vi ska också anta nya stadgar, och regionfrågan är högaktuell. Det är upplagt för spännande och inspirerande debatter.

Jag har alltid känt mig mest berörd när jag får jobba politiskt med de nära frågorna som rör människors vardag. Just nu är det aktuellt att göra försämring av busshållplatser i Sparreholm, sådant ska vi centerpartister inte acceptera. Det är viktigt ´för människor att kunna gå till busshållplatsern för att åka till Malmköping eller Flen och uträtta ärenden.

Majoriteten har bestämt sig för att få fart på byggandet i kommunen, det känns surt att vi inte lyckades bättre förra perioden. Jag ställer frågor och förstår att det är mycket som ska fungera för att sätta spaden i jorden och låta olika hus växa fram för olika behov i olika delar av kommunen. Jag hoppas på en positiv utveckling, vi behöver få självförtroende att växa och utvecklas i hela Flen.
Hälleforsnäs är just i en spännande utvecklingsfas, att finna en ny väg efter bruksandan är en stor och spännande utmaning. Jag är helt införstådd med att samhället är rött rött, just därför är det extra spännande. Det finns många projekt i landet där olika versamheter intagit nerlagda industriområden.

Sickla köpkvarter är ett sådant exempel som jag känner mig inspirerad av, en köpstad uppbyggd med design och bruksvaror blandat med vanliga affärer i en spännande och annorlunda kombination.

Just nu är det också aktuellt med regionfrågan för fullmäktige i Flen. Frågan ska diskuteras nu på torsdag då jag inte kan vara med och vi ska ta beslut i september. Det känns viktigt att vi politiker diskuterar frågan om regionförstoring på lokalnivå. Diskussionen ska handla om nyttan, fördelar och nackdelar med olika alternativ. Jag är mcyket glad att min vän Henrik kunde komma i onsdags och ge förklaring och upplysning, tyvärr kunde ingen ordinarie fullmäktigeledamot delta, vi var 4 intresserade medlemmar som hade in intressant diskussion med Henrik.

Frågan kommer att stötas och blötas många år än är min gissning, samtidigt måste vi samverka mer och bättre i regionala frågor som rör kollektivtrafik, specialistsjukvård, vägar, besöksnäring. Det känns liksom som om Sörmland blivit litet i sådana sammanhang.
Jag anser att det är viktigt med direktval, att vi är överens med nyttan. För oss misstänker jag att det handlar om ska vi ha Stockholm med i vår region? vad händer om Katrineholm och Nyköping går mot östergötland? hur stort eller hur litet är rimligt för en region för oss? kan vi ha gränser med låg tröskel och hur ska det se ut?

Många frågor och inga svar förrän efteråt. Det är det som gör politiken så spännande.