fredag, juni 15, 2007

Dagen efter budgetmöte

Nu är det dagen efter årets viktigaste fullmäktigemöte, planeringen och arbetet med detta möte började redan i januari. Anspänningen inför detta möte har succesivt stegrats under de senaste veckorna. De senaste dagarna har det varit mycket tydligt.
Jag var såå nervös i förrgår och igår inför detta möte. Nu är det över. Nu väntar några veckors ledighet med familjen.

Efter kaffet på eftermiddagen igår i Folkets hus i Sparreholm, kom vi till den stora punkten, antagande av budget för 2008. Inledningsanföranden från gruppledarna varade i ca 1,5 timme, en viktig ingång men vem orkar lyssna.................

Företagsamhet, näringsliv, skattehöjning och ekonomi var föremål för stor del av diskussionerna, liksom naturligtvis skola och äldreomsorg.

Vårt lokalparti(A2) är äntligen hemma i sin hage hos S, förra mandatperioden tillhörde jag de kritiska till att vara i majoritet med lokalpartiet A2. Nu är stämningen bättre, de är så märkbart nöjda och timida mot sin "storebror" S på alla sätt.

Majoriteten säger sig värna om kommunens näringsliv och vill ha tydliga och mätvara mål i budgeten. Näringslivsmålet var att komma på översta rankingen på svenskt näringslivs rankinglista över företagsvänliga kommuner. Detta målet hjälpte V till att ta bort. Nu finns bara en vag allmän formulering om att näringslivs klimatet ska förbättras............

Majoriteten visar tydligt och klart sig vara stenkonservativa och rädda för en tillåtande attityd mot alternativa driftsformer inom kvinnors arbetsmarknad som omsorg. Tänk hemska tanke om personal inom äldreomsorgen fick prova att driva ett äldreboende eller hemtjänst som personalkooperativ eller ekonomisk förening.

Majoriteten har också en förkärlek till att lägga under sig gamla lokaler i tätorten, att de kostar pengar i drift, underhåll och upprustning rycker de på axlarna inför. Samtidgt kritisierar de oppositionen för att vi befarar en skattehöjning eftersom satsningarna inom äldromsorg och skola tillsammans med löneökningar inte är finansierade.

Satsningen på barn med särskilda behov, äldreboende och kvalitetshöjning inom hemtjänst tillhör viktiga kärnverksamheter och måste göras.

Ett maratonmöte på 10 timmar kan bli rätt jobbigt, vi har ett kommunalråd som tar fram humor och lekfullhet när diskussionen går i stå, det hjälper. Att benämna sig själv som chefskonservator och svänga in persika i konserveringsburkar.........
gav i den sena timmen igår upphov till stor munterhet, fullmäktigeförsamlingen vred sig av skratt stundtals. Tack för det, vi behöver den avväpnande homurn. Vi måste skilja på sak och person. Det gör vi hos oss, bara det är en styrka att välkomna nya invånare med.

F.d. kommunalråd Lotta F (M) som numer är landstingsstyrelsens ordförande trivdes ihop med oss och var glad åt gemenskapen och glädjen som finns i kommunpolitiken i Flen.

De politiska diskussionerna fortsätter med ny kraft i höst. Jag och Björn Z (M) har gjort vår första termin i den kommunalpolitiska hetluften. Vi har blivit bra bemötta och haft stöd i det inre arbetet av både tjänstmän och majoritet. Det viktiga kommunpolitiska arbetet kan nu gå in i ny fas.

I eftermiddag åker jag med familjen till Italien och Gardasjön för att ladda batterierna.

torsdag, juni 14, 2007

Underlag inför antagandet av budget med flerårsplan 2008, (det talade ordet gäller
Orförande,

idag ska kommunfullmäktige anta budget 2008 med flerårsplan 2009-2010

Centerpartiet tillhör oppositionen den här perioden. Jag laddar för att vara med och styra till nästa period

. Nästa period då centerpartiet siktar på 8 mandat i kommunfullmäktige.

Liggande budgetförslag har sin grund i förra majoritetens budget där centerpartiet ingick. Det finns många delar jag inte alls är bekväm med från min politiska horisont i denna budget

Det är inte bara en svag budget den är tunn och inte särskilt upphetsande!!!!!!!!!!!

Jag tycker att Flen behöver en vision, en kompass som visar vägen

Tänk om vi politiker tillsammans med företagare, föreningsliv, kommun och medborgare bestämmer oss för att ge hela Flen ett rejält lyft.

Ett lyft där vi bestämmer oss för att bli den mest företagsamma och ”Gnosjöaktiga” kommun i Mellansverige

Ett lyft där vi bestämmer oss för att alla behövs på arbetsplatser, i företag
snabbt, vi har inte råd med medborgare som ofrivilligt utanför arbetsmarknaden

Jo, vi kan och ska bli fler i Flen, vi ska öka vår företagsamhet och drömmar ska bli uppfyllda, vi kan lyckas med gemensamma ansträngningar

Tågen ska stanna och gå åt olika håll efter våra behov, tågstopp i Sparreholm, persontrafik på tgoj-banan

Bussar och efterfrågestyrd trafik ska göras bättre så att det lättare går att nå olika orter i kommunen


Tänk om vi lyckas bli fler i vår kommun då ökar vi våra inkomster och kan höja servicenivån


Tänk om Vi ser alla möjligheter med många olika entreprenörer bland annat

I turismnäringen, i lokal matproduktion med kvalité i nya tjänsteföretag och i företag med hantverk och tillverkning

Nya regeringen gör det möjligt med att ta bort onödigt krångel för företagare, att ge s.k. micro lån utan säkerhet till nystartade företag som oftast efterfrågas av kvinnor och invadrare upp till 100.000 tusen kronor

Nya tjänsteföretag kommer att blomstra efter 1 juli då det blir skatterabatt på hushållsnära tjänster. Det handlar om att göra svarta jobb vita, att det är viktigt för familjer att livspusslet går ihop och att alla arbetsuppgifter är viktiga och behövs.

Vår gemensamma välfärd behöver finansieras, det kan vara genom att sälja fastigheter som vi inte behöver i kommunen, gå ur hyrda lokaler. Att använda de lokaler vi har mer effektivt, att våga prova andra och nya lösningar.

Jag kan känna att den politiska diskussionen när det gäller välfärden är stel, som om uppdraget är att förvalta och vårda det vi har.

När det är händerna som vårdar, med hjärta och kunskap som är det värdefulla.

Var inte så rädd för nya lösningar följ upp människors behov och uppmuntra människors kreativitet och engagemang att knoppa av kommunala verksamheter, att prova kooperativa företagsformer till exempel.

Det viktigaste är alla människor är lika mycket värda och att var och en behövs och kan ta viktiga beslut över sitt liv.

För mig som centerpartist står alltid människans behov i centrum och inte byråkrati och politisk makt

Drömmen byggs underifrån, allt börjar med dig, våga prova idéer och förverkliga drömmar, våga tro på människans kraft att ta viktiga beslut i sitt liv. När det exempelvis gäller hur barnomsorgen ska se ut, hur familjens livspussel ska fungera, vilken profil mina barns skola ska ha och hur min pappas hjälp ska utformas, vi kan börja nu genast här i vår kommun.


Det är en svag budget vi har att ta ställning till som inte är speciellt upphetsande, det märks på det planerade resultatet 2008 på 203 000 kronor, det märks på det tomma innehållet för nämnderna……………………………….

Vill inte kommunens regering någonting med verksamheten i facknämnderna?????

Det blev en bra lönerörelse i år för kommunanställda, men var tar majoriteten pengarna till löneökningarna ifrån när kommunens ekonomiska reserver är slut och intecknade för 2008????

Att höja skatten och låna till löner är ingen framkomlig väg.

Om jag skulle lyckas flirta lite med majoriteten är det en vinst anser jag.

Följ med på ett lyft för Flen, allianspartierna är eniga här,

Ett lyft för företagsamhet, ett lyft för människans behov och ett lyft att kunna förverkliga drömmar

Men, herr ordförande då måste kommunens inkomster planeras att vara större än utgifterna och ingen skattehöjning.

Låt Flen sjuda
Stärk banden mellan kommun, företagare, medborgare och föreningar.
Genom att utveckla samarbete

18.000 invånare i Flen är inte så långt bort

Det är ingen annan som gör jobbet åt oss, det måste vi göra själva.

Tack för mig herr ordförande.
Besök i riksdagen

Igår kväll träffades några gruppledare från sörmland i riksdagshuset. Christina Andersson som har vikarierat för Roger Tiefense i riksdagen nu under våren, då Roger varit pappaledig tog emot oss. Vi som träffades var förutom Christina, Inga-Lil Fridriksson, Gnesta Marianne Andersson, Strängnäs, Inger Fredriksson, Katrineholm och jag. Vi träffade 2 riksdagsledamöter, Inger från småland och Jörgen från västmanland. Vi pratade om dagens partiledardebatt. Mona Sahlin var duktig, så Maud Olofsson får en värdig motståndare till nästa val.

Jag, Inga-Lill och Inger avslutade kvällen med att fika på centralstationen. Jag kände att jag borde varit hemma och förberett mig mer för vårt budgetfullmäktige nu idag. Jag är så nervös, äntrligen har jag fått till ett inledningstal som är "Lotta" tal och det är viktigt för mig att spegla politiken från min hosisont. Det är fantastiskt att få den möjligheten. Sedan gäller det att hålla ordning på yrkanden som vi kommit överens om i alliansen. I tisdagskväll hade vi träff med eskilstuna-kuriren inför detta budgetfullmäktige. Det känns nu som att vi är 4 partier som är goda vänner och har samma linje. Jag och Björn Z har också arbetat ihop oss nu, det känns bra. Det är full öppenhet och insyn mellan oss.

tisdag, juni 12, 2007

SMS

Alla vet vad SMS är för något, jag ska i alla fall berätta att sms står för studieförbundet vuxenskolan i södra mellansverige. Jag har idag deltagit på sms konferans för verksamhetschefer i egenskap av styrelseledamot för sms styrelsen. Dagen handlade om SV;s kommunikationsplattform. Jag kände mig lycklig att åter få ingå i denna folkbildningorganisation. SV har jag varit utan sedan distriktet i Sörmland gick upp i sms regionen. Under våren blev jag tillfrågad om jag ville ställa uppsom representatn för centerpartiet i sörmland i sms styrelsen, ooo vad lycklig jag blev.

SV har jag alltid varit nära, har varit representatn i avdelning och distrikt för SV, för centerkvinnorna, ibland till och med på eget mandat. Att vara delaktig i folkbildning och SV är en stor glädje och ger mycket.

Folkbildning är glädje,ny kunskap och gemenskap för mig. jag vill arbeta för att utveckla samarbetet med grundorgansiationenrna, för internationellt arbete, för integrationsarbete inom folkbildningen. Konferanser var i Eskilstuna, jag hade sällskap med Anita och Lena från Flen på tåget det var kul.
Reflektion över våren 2007

Det är häftigt att få möjlighet att gå in i politikens kärna. Lotta Finstorp, f.d. kommunalråd (m)i Flen talade om för mig att det skillnad på att vara gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsens arbetsutskott och att vara nämndledamot och ledamot i kommunfullmäktige. Lotta hade rätt.

Jag har nu varit gruppledare, ledamot i kommunstyrelsen och i kommunstyrelsen arbetsutskott sedan januari 07. Det är god stämning i vår politikerkorridor och i arbetsutskottet. Det uppskattar jag mycket, för det blir skarpt läge när vi inte är överens och när vi i oppositionen behöver markera vår åsikt. Då är det en trygghet att vi skiljer på sak och person. Jag är också övertygad om att det främjar kommuninvånarna att politikerna kan prata med varandra. Det som är så roligt med kommunpolitik är att politiken är så nära männsikorna, verksamheten och att samarbetet med tjänstemännen är så viktigt. Det är också så att det egna politiska utrymmet är begränsat, så ser verkligheten ut. Nu leder vi regeringen och regeringens intiativ påverkar därmed oss i kommunen.

För mig är det viktigt med en centerbas, där vi diskuterar och utbyter information i förtroendemannagruppen, i kretsstyreslen och med medlemmar. Det är också viktigt med kontatkt med sympatisörer och allmännhet.

Stora frågor under våren

Stora frågor under våren har bland annat varit fastighetsaffären på Nybbleområdet, där privata fastighetsägare köpt 2 stycken fastigheter och påbörjat renovering, vilket fastigheterna var i stort behov av, då planerade majoritetn att gå in med förköp. Jag tog intiativ till att alliansgruppledarna fick en träff med företagarna, samtidigt var förslaget till beslut att det inte var ekonomiskt försvarbart med ett förköp. Majoriteten var kloka nog att backa, Flen fick nya företagare att satsa i kommunen.

Beslut om gemensamt VA förbund med Katrinehomm och Vingåker för att samverka om gemensamma resurser.

Majoriteten beslöt att inte stödja handikapptoalett i Dunkers församlingshem som drivs av en stiftelse. Därmed försvåras aktiviteter och engagemang i Dunker, signalen är tydlig stöd till gagn för engagemang och samlingspunkt på landsbygden är inte intressant. Församlinghemmet har en toalett i källaren bakom scenen som inte är tillgänlig för alla ( ej handikapp och barnvänlig).

Majoriteten har sagt JA till att sommarrusta godsmagasinet för att hyra ut kostandsfritt till föreningar som har kulturarrangemanang, några hundra meter från vårt fina bibliotek, några hundra meter från den gamla skjorfabriken som ska bli ett allaktivitetshus så småningom och som hittills kommunen planerar att lägga in 4+5 miljoner kronor i hittills, vi har inte sett resultatet än. Dunkers församlingshem bad om stöd för 160 000 kronor och godsmagasinet får 360 000 kronor till sin sommarrustning som dessutom är på prov.

Landshövding Bo Könberg var på besök i Flen och Malmköping, han fick ta emot namnunderskrifter från företagare i Malmköping som önskade behålla genomfarten i Malmköping, när den nya genomfartsvägen blir färdig, kommunen gick in och ansvarar för gamla vägen från kyrkogården gamla busstationen.

Barn och utbildnings nämndens struktur utredning tog en ny vändning när BU kontoret plötsligt fick ett nytt snabbt utredningsuppdrag att ta reda på om "Lill"prinsen kan byggas om till låg och mellanstadieskola. Där hannt vi inte med i svängarna och funderar fortfarande vad som ligger bakom.

Äntligen tog kommunfullmäktige kvinnofridsplanen i vår kommun som Johan Hammarqvist lämade in för 8 år sedan.

Jag deltog i Mälardalsrådet tillsammans med kommunalrådet, Anders Berglöv i maj. Det är 5 län runt mälardalen som som diskuterar gemensamma angelägenheter som kommunikationer, ansvarsutredning och hur vi utvecklar goda hållbara orter. Stockholm är kärnan men Stockholm och Mälarkommunerna behöver varandra för att skapa en stark region i mellansverige med europamått. Centerpartiet har ett nätverk inom mälardalsrådet med representatnter för kommunerna i Sörmland, Västmanland, örebro, Stockholm och Uppland.

Det gav mig en insikt om att Flen är en del av Sverige, en del av europa och det är viktigt att diskutera vart vi är på väg och hur vi vill att vår framtid ska se ut. Jag känner att i den diskussionen har jag en samtalspartner i Anders Berglöv(S). Vi behöver lyfta blicken från olika partier anser jag. Flens kommun ingår också i ett större sammanhang.

För några veckor sedan deltog jag i utdelningen av Flens företagare 2006 på Blaxta vingård. Årets företagare blev Ulf Brotö som drivit mäklarföretag i cirka 20 år i Malmköping på ett föredömligt sätt. Det känns viktigt att möta företagare och höra deras erfarenheter om vår kommun. Det är viktigt med ett gott bemötande och goda kontakter i alla sammanhang. Det är fantastiskt vilka möjligheter vi har i vår kommun och vilka entreprenörer som verkar här.

Jag har ställt en fråga nyligen till kommunalrådet om turismstrategi i kommunen. Jag anser att det är viktigt att ha ett samlat grepp om turismnäringen och se turismnäringen som en viktig näringsgren i kommunen.

söndag, juni 10, 2007

Ett läsår har gått

Det har gått ett läsår sedan jag skrev på min blogg senast. Detta läsår har varit mycket händelserikt och omtumlande. I Början av sommaren 2006 fick jag besked om att jag fått arbete som vårdlärare, ett som jag längtat tillbaka till. En snäll chef på äldreomsorgskontoret gav mig tjänstledigt för arbetet som biståndshandläggare. Ett arbete som varit mycket stimulerande, viktigt och lärorikt. Under sommaren hände något som inte fick hända. Jag drabbades av rejält diskbråck, jag som förutom ett nytt mycket krävande arbete också skulle driva en lokalvalrörelse för centerpartiet i Flen kunde inte vara sjuk. Jag tillbringade en fantastisk sommar liggandes på rygg först i svåra smärtor sedan relativt smärtfri men utan förmåga att vara upprätt.

Min fantastiske make tog hand om mig på alla sätt, mina underbara partikamrter kom hem till mig på möten och stöttade på alla sätt. Min nye chef och mina nya arbetskamrater gjorde det möjligt för mig att delta i aktiviteter och arbete, mest liggandes. Som ett under lyckades jag delta i politiska aktiviteter och genomföra undervisning när eleverna kom till skolan, men hade alltid en filt eller madrass till hands som jag kunde lägga mig på.

Valet 2006 slutade med att centerpartiet ökade röster men slutade på sammanlagt 4 mandat, som vi hade tidigare. Färgfemman förlorade majoriteten som centerpartiet deltagit i, ny majoritet blev S+A2. 2007 tillträdde centerpartiets nya förtroendemannagrupp i oppossition med mig som gruppledare. En uppgift som jag med glädje och ödmjukhet har gått in i. Att återuppta läraryrket på gymnasienivå var ett mycket tufft arbete dygnets alla minuter, men det var det värt. Lärararbetet tog slut nu när läsåret tog slut. För mig handlar det om att arbeta vidare med utbildning och kompetensutveckling inom vård och omsorg på andra sätt. Jag måste nu också sätta rimliga gränser för min egen och familjens skull.

Ibland händer mycket samtidigt.

Det har hänt mig under detta läsår, vår äldste son Niklas har tagit klivet från barndomshemmet. Han tog en kattunge med sig till flickvännen i örebro, började studera i sin mormors spår socialhögskola med inriktning socialpsykiatri. Mormor jublar i sin himmel tror jag. Vår yngste son, Björn tog nu studenten och börjar göra sig redo för försvarets jägarutbildning, som han med stor glädje och förväntan kommer göra.