måndag, november 03, 2008

Budget 2009 forts.....

Det var en märklig debatt, M och fp bestämde sig för en blank återremiss, Kd var i valet och kvalet.

I diskussion i centerpartiet bestämde vi oss för att gå fram med ändringsyrkanden och kritisera en svag budget. Det var en märklig känsla att få stå ensam med bearbetade motförslag till budget, att gå emot egna partikamrater och allianskamrater. Jag hade redan i kommunstyrelsen aviserat och förberett ändringsyrkanden och motförslag. I budgetbehandlingen röstade vi först om återemiss eller ej, jag var hårt pressad med sa nej till återremiss, en erfaren moderatpolitiker lade ner sin röst då var det klart att budgeten skulle avgöras.

För mig är det viktigt att med respekt för demokrati och för kommun med alla förvaltningar. kommunens budget är årets viktigaste dokument där planering och riktlinjer finns. I budgetberedningens arbete deltar jag och har all insyn, att i det läget återemmitera budgeten utan eget förslag tycker inte jag är försvarbart, då är det bättre att yrka avslag eller låta bli att delta, men det är fegt att inte ha något eget att komma med tycker jag. Väljarna måste få ett andra alternativ att ta ställning till tycker jag.

Budgetdebatten kom igång och vi förde fram motförslag. Jag hade förslage n från kömmunstyrelsen, s gick till mötes att vara öpna för andra driftsformer som personal´kooperativ och brukarstyrelser, alliansvännerna bistod några och det blev stryk på det mesta. Jag var helt ensam om att vilja ha ett mål att kvinnliga företagare ska öka i flen, det var tungt. Det här gör jag inte om en gång till. Jag funderar om det är värt priset att vara politiskt aktiv. Det som överväger än är en stark känsla för demokratiarbetet och den viktiga uppgift att ta ansvar för våra gemensamma angelägenheter på kommunal nivå. Jag har en idé om hur jag önskar se Flensbygden i framtiden, läs förra inlägget.

Vi är inne i en lågkonjunktur och i vår kommun sjuder det, plandering och projektering av nya tomter för företagande och boende, utveckling i Hälleforsnäs, Malmköping, det är tid för Flen som tätort med aktiv centrumutveckling och ombyggnad i det offentliga rummet i stan, det är utveckling av besöksnäring och av mitt kära Sparreholm med Båven. Det är en möjlighet att delta och påverka.
Budgetdebatt 2009

Nu har årets fullmäktige varit.
Mitt inlednings tal var;

Ordförande, idag har vi att ta ställning till 2009 års budgetförslag.

Omvärlden har förändrats, lågkonjunktur har slagit till och förändrat många förutsättningar.

Det är en mycket svag budget fullmäktigeledamöterna har att ta ställning till idag, målen som finns är vaga och saknar utmaningar och visioner för nämnderna inklusive kommunstyrelsen.

Prognosen för 08 visar på ett underskott på 2 miljoner, det finns ingen åtgärdsplan än.
En allmän sparsamhet räcker inte för detta läge.

Ordförande, vore det inte självklart att vända alla stenar som finns i ett läge som detta.
Se över denna budget en gång till i syfte att minska driften. ca 3 miljoner är för att begränsa underskottet är realistiskt. Det vore också på sin plats att minska investeringstakten omkring 15 miljoner då investeringar leder till ökad drift och vi vet att 2009 är ett svårt år. Vi kan nöja oss med 25 miljoner i investeringar anser jag..

Ordförande, tillexempel saknar vi ett samlat grepp om de lokaler vi har i kommunen, låt oss reda ut vilka lokaler som är helt nödvändiga för verksamheterna och låt tekniska nämnden ha ett övergripande ansvar att de lokaler som finns används så effektivt som möjligt, det är endast i undantagsfall som hyra ska ske externt anser jag.

Amazon, Godsmagasinet, Lillprinsen, skolan kan användandet effektiviseras?

I detta alvarliga läge

Skjut fram skjortanprojektet och låt föreningsliv och kulturorgansiationer driva med kommunen som partner.

Ordförande, Tack och lov har vi en regering som är handligskraftig och som satsar på att arbete ska löna sig till exempel har regeringen genom skattesänkningar gett sjuksköterskan 1500 kronor mer i lön oc vårdbiträdet har fått 1100 mer i lön. För Flens kommun handlar det om 3,5 miljoner extra till kommunkassan i form av sänkta arbetsgivaravgifter, tack för det!

Centerpartiet och alliansen vill att det ska vara lättare och roligare att starta och driva företag, det är till glädje i Flen. Vi är en småföretagarkommun, en och fåmansföretagen är klart dominerande.
En god och effektiv service och ett gott bemötande är viktigt att aktivt arbeta med.

Företagaren är också i de flesta fallen en man. Näringslivsminister Maud Olofsson gör nu en storsatsning de närmsta åren på närmare 90 miljoner för att stimulera kvinnors företagande i syfte att företagandet ska vara mer jämställt. Därför tycker jag det är viktigt att fortsätta arbetet även i flen att stimulera kvinnors företagande, där behövs ett särskilt verksamhetsmål här anser jag.


Andra exempel på företagande som är speciellt intressant i vår kommun är besöksnäring och småskalig livsmedelsproduktion.

Det är viktigt här att kommunen visar vägen genom att köpa in och producera livsmedel till exempel skolor av god kvalité odlade i närområdet, naturligtvis i enlighet med de regler som finns. Jag är här ganska övertygad om att andra kommuner och länder kan klara sådant.


Ordförande, Flen behöver vassare miljömål idag finns inga miljömål att tala om,
Efter att vi nu i några år har satsat på fjärrvärme, pelletskaminer och bilar som drivs av etanol
Är det hög tid för nästa steg som exempelvis effektivare källsortering, användandet av biogas,
Satsningar på solceller och vindkraft. Ja ordförandet jag vet att det finns prat om en del av detta men jag saknar aktiv handling och planering NU!


Flen är en mellanstor kommun med flera tätorter, var och en med en egen stil. En del av vår attraktivitet ligger i att människor kan göra sina val av boende och samtidigt ha närhet till service som skolor, mötesplatser och kommunikationer.



Ordförande, Vi behöver släppa loss engagemang och kreativitet genom att vara öppna för olika lösningar för verksamhet som kommunen ansvarar för som brukarstyrelser, kooperativa verksamheter och entreprenörer med lokal anknytning.

Avslutningsvis har jag en idé och vision för Flen som en bygd där människor möts med olika erfarenheter och skapar sig ett liv där livskvalité står högt och det är en bygd där delaktighet, gemenskap och företagsamhet råder och klimatet är tillåtande gamla unga svarta gula finner sin grej och sitt liv i vår bygd människor formar sitt liv och framtid utifrån behov och intresse som finns i bygden på en gemensam grund.
Amsterdam och mälarbåt

Under hösten har jag deltagit i en studieresa till Amsterdam med politiker och tjänstemän i Sörmland. En nyttig resa att utbyta erfarenheter och knyta kontakter.

Vi fick information om den politiska organisationen i Amsterdam och Ranstedregionen, en kanalresa i Amsterdams kanaler. Ett starkt intryck är att i Amsterdam är det mycket sex och droger, ganska ruffigt och mycket cyklar. En annan stark reflektion var att i Ranstedregionen finns inte Stockholm med som en eventuell samverkanspartner alls. Vi måste skynda oss om vi i den större Stockholmsregionen vill vara med på den europeiska spelplanen. Eller ska vi överlåta den till Öresundsregionen? jag bara frågar. Vi närmar oss i diskussionerna men än är det dångt kvar.

Hemkommen från Amsterdam gick vi på Mälarbåten det var mingel, föredrag och utbyte med företagare och politiker i mälardalen i två dygn. Det var nyttigt och vettigt, det var mässa som var lite liten. Ska jag vara lite kritisk var det tyngdpunkt på nöjesföredrag, det var så fiffigt att det går att välja hur tiden ska användas. Så jag gick på de föredrag som var nyttiga och värdefulla för mig och pratade med de personer som var nyttiga och viktiga. En föreläsning som gjorde starkt intryck på mig av Stefan Einhorn om vikten av omtanke och att vara snäll, den boken måste jag ha!!!
Höstens aktiviteter

Det har varit en mycket tung politiskt höst i Flen och i centerpartiet. Konflikten i partiet river sår och jag anser inte att den går att hantera, det är mitt intryck.

Det finns omtanke stöd och en stark kraft från min omgivning som gör det öjligt att fortsätta ända. Det kommer en ny nomineringsprocess och en ny valrörelse och politiken fortsätter...........