torsdag, juni 18, 2009

Sommarlov

Sommarlov från politiken blir det inte förrän nästa vecka.

Första veckan i augusti drar det politiska arbetet igång igen. Självklart finns det alltid en politisk beredskap för oförutsedda händelser.

Just nu laddar många för att åka till Gotland på politikervecka.
Den ska jag följa via media, bloggar och faceboki förstås.

Där vill jag vara med en gång, jag vil dock ha sällskap med mig.

Kanske Leffe hänger med, det där med nöd och lust kanske jag ska påminna honom om....

Nu väntar en trevlig midsommar i den fina sommarstaden Trosa.

Diskussion budgetuppföljning

Som väntat blev det diskussion om budgetuppföljningen vid kvällens sammanträde.

Med ett planerat underskott på 29 mijoner är det et stor sak för vår kommun.

Vi hade olika åsikter och olika förslag på hur underskottet bäst ska hanteras.

Debatten var låg. Ingen ville dundra på, det är ett jobbigt läge och det handlar om försämringar i kärnverksamheter och personalminskningar.

Detta pratar vi inte om i klartext. Intrycket var att majoriteten väntade sig en tuffare debatt. Det förstår jag. Nu är det så att vi är på väg in i ett valår och förslagen ska vi kunna stå för och arbeta efter om 1,5 år och då menar jag måste vi ha en ödmjukhet och repekt för våra brukare, medborgare och personal.

Jag tycker ändå med en dåres envishet att majoriteten kunde ha jobbat bättre med den situation vi är i.Då menar jag att de lade en kanondålig budget 2009 utan marginal och vi visste att det skulle bli ett svårt år. Ingen visste att det skulle bli så svårt som det har blivit.

Ett spännande beslut som togs under kvällen var att vi kommer att sända fullmäktiges möten via webben, ett steg framåt för demokrati, delaktiget och det digitala livet tycker jag.

Tillexempel, var det en politiker som gjorde inlägg på facebook under mötet och hade 3 kommentarer innan fullmäktigemötet slutade.

Jag kommer definitivt att skaffa teknik och lära mig tvitta så jag kan göra likadant.

onsdag, juni 17, 2009

Snart sommarlov

Nu är det snart sommarlov för politiken. Vi har sista fullmäktigesammanträdet ikväll före sommaren. Det kommer att handla om Flens budgetuppföljning 1 och webkamera tipsar jag.

När det gäller budgetuppföljningen måste nu till och med majoriteten S+A2 göra en tvärbromsning i kommunens ekonomi, det framkommer tydligt av förslagen till beslut.

I Alliansen har i kommunstyrelsen lagt förslag att de nämnder som aviserar ett underskott återkommer till budgetberedningen i augusti hur de ska komma i sin ram under året. De nämnder som har aviserat 0 resultat får en sänkt ram med 1,5%.