torsdag, februari 28, 2008

Aktuell debatt som var publicerad i tidningen folket 22 februari

Skjortan kostar skjortan för Flens kommun
Enligt de förslag som presenterats kommer detta projekt att bli mycket dyrt. För dyrt – inte ens majoriteten kunde acceptera summorna. Och till vilken nytta?
Var är alla engagerade föreningar och eldsjälar som från början ville se
”Skjortan ” som ett allaktivitetshus? Intresset har varit påfallande svalt från ungdomar och föreningsliv den senaste tiden.
Vi vill se ett föreningsdrivet allaktivitetshus, där kommunen är en aktiv deltagare. Så var är drivet från föreningarna och ungdomarna?
För ungdomarna i Hälleforsnäs och Malmköping måste befintliga gårdar utvecklas också. Vilken förälder vill släppa iväg sina yngre tonåringar flera mil bort på vardagkvällar?
Vi anser att projektet har kommit i stå. Det behövs mer engagemang från alla föreningar.
Nej, nu vill vi ta nya tag. Vi har fantastiska möjligheter i BCPW som är förberett för aktiviteter och engagemang även på kvällstid som det var tänkt en gång, Flens kommun har alla möjligheter att utveckla den s.k. lillprinsen som är i stort behov av renovering om lokalen ska fortsätta användas till skola.
Vi anser fortfarande att det ska vara en prioriterad fråga att lösa de behov som finns för tillexempel innebandyföreningen, aktiva boulespelare, musik, dans och drama- intresserade ungdomar m.m. De behoven finns fortfarande enligt vår kännedom. Vi vill bygga underifrån med hjälp av eldsjälar det bästa för Flen.
Vi måste utgå från verksamhet och engagemang. Lokaler har vi gått om i Flen och det kan vi lösa utifrån de faktiska behov som vi kommer fram till.

Förtroendevalda för centerpartiet i Flen
Lotta Jonsson, C gruppledare
Den "grå" politiska vardagen
Det är kommunalrådet som antyder att den dagliga politiken kan vara grå, den som inte syns. Jag är för ny för jag tycker det är roligt. Problemet i Flen är att oppositionen tiger still. Det är naturligtvis till glädje för majoritetn som kan lunka på i behagligt mak. Apropå den grå vardagen kan det handla om att mötas vid kaffebordet eller i korridoren för politiska analyser i stort och smått, för att diskutera argument och även retas en del. Det kan kännas som en lyx för mig, för jag älskar diskussionen och debatten. När vi möts internt kan vi lära oss något om den offentliga debatten och vässa argumenten.

Till vardagen kan det tillexempel handla om att ta ställning för förberedelse till kontroversiella förslag som att ta fram nytt varumärke för Flen. vi fick en information där föredragandes tanke var att lyfta fram Flen, att tänka på Flen som den blyga violer som nu behöver träda fram. Den tanken är jättefin och helt relevant.
Vi enades om att ta fram ett mindre kontroversiellt förslag med it inriktning. Den diskussionen ska bli spännande på kommunstyrelsen och med övriga politiker och invånare. Flen är tätorten där administration och station finns, samtidigt är Flen den svaga orten i förhållande till sin omgivning. Det bidrar till att stoltheten inte är så stor för vem vill skryta om att bo i Flen????? Vi har andra orter som bär upp sin bygd och sin historia med betydande stolthet.
Det är ofta som det känns att´kommunsammanslagningen 1971 inte värkt färdigt än.
Vi är många som bott i Flen och Flensbygden i många år och som trivs och ser bygden, naturen och närheten till varandra som en tillgång.
En bakant till mig säger så här om att bo i Flen i förhållande till storstaden. "Jag vill bo i flen för när någon knuffar mig här är det för att säga -hej-, när någon knuffar mig i storstán är det för att säga -flytta på dig-, därför vill jag bo och leva här.
Mälardalsråd

Förra veckan var jag på mälardalsrådsmöte i Stockholm. I centerpartiet i södra mellansverige börjar nu regionbildningen ta form, det är en lång process som har pågått länge. Det kändes ändå som att läget började bli skarpare nu.

Det som var klart vid mötet där det deltog centepolitiker från hela mellansverige var att Sörmland och Stockholm tydligt vill närma sig varandra. Västerås vill med men västmanland är mer avvaktande för att Uppland och Dalarna går ihop med Gävleborg.
På det sättet får Uppsala behålla sitt akademiska sjukhus.

I Örebro verkan man vilja gå med Värmland och bilda en "korridor" till Oslo.
Problemet är framför allt att moderater i Stockholm innerstad inte vill utöka sin region. Mötes deltagare framförde skarpt "Låt det bli Stockholm DC" en intressant tanke tycker jag.

Jag följer debatten under våren, nu måste vi gasa på anser jag. För att Mälardalsregionen med Stockholm är en rgion i Europa bland andra regioner.
Ministerbesök

Det har hänt mycket se´n sist.Det beror på att jag kom av mig ibloggandet. Ett lösenordändrades och föll bort.

I förra veckan var det snabba ryck med ministerbesök. Det var Eskil Erlandsson som var på besök i sörmland, han besökte gårdsslakteri i Stigtomta och så besökte han Jurrs mejeri i Flen. Jag fick delta i Flen. Jurrs mejeri är en stolthet vi har i flen. Ett riktigt gediget mejeri som tillverkar de finaste ostar som kan avnjutas på det bästa krogarna. Eskil Erlandsson var i Sörmland inför att regeringen skulle fatta beslut om medel att utveckla små och medelstora livsmedelsföretag.

På Jurrs mejeri fick vi en rundvandring och lektion om osttillverkning, det bästa var att vi fick provsmaka ost också. jag blev medveten om att det inte finns någon mejeristutbildning i Sverige. Det finns inte ens fortbildning inom området.

Det är inte varje dag en minister är på besök. När det gäller Eskil Erlansson är han en politiker med stor kunskap och vänligt framträdande, han möter stor respekt.