torsdag, september 03, 2009

Visioner för miljoner är det värt det? i Flen?????

Det har funnits en ambition och en vilja från kommunledningen att utveckla Flens kommun på olika sätt.

Som politiker vill jag ha en annan riktning än majoriteten, mer offensiv företagarpolitik, lägga ut utförandet av tjänster på mindre företag, mer skolprofiliering och småskalig entreprenörsdrift inom äldreomsorg,offensiv miljöpolitik. Där stannar jag just nu.

Men om jag ska bo kvar i Flen inser jag att vi behöver ett gemensamt lyft, vi har en slags kollektiv " det går inte" attityd och " här är allt svårt och vi är offer" attitityd.

Den attityden kan bara vi själva ändra på, om jag skulle se Flen från helikopterperspektiv skulle jag se en fantastiskt kommun med mycket möligheter alldeles lagom stor, perfekt placerad med Sveriges vackraste natur och nära många arbetstillfällen och större städer på bekvämt avstånd.

kommunledningen har arbetat målmedveten i minst två år inklusive ett kommunchefsbyte med att utveckla Flen positivt på ett strukturetar sätt, bland annat detta är gjort;
- Varumärkesarbete med ny logga ( som kan ändras)
- ny kommuntidning
- "Malmköpings" grupper har kommit igång där lokalortens folk arbetar och påverkar bygden tillsammans med kommunledningen
-Semenarier är gjorde om varumärke, exempel från kommuner som lyckats väl som örnsköldsvik
-dialog och samverkan med invandrarföreningar
-dialog med företagare, politiker, föreningsliv om utvecklingsprojekt "färdplan Flen"
- listan kan göras mycket längre
En person beskrev så här"Det känns som att vi kastat upp hundratals bollar i luften som nu ska fångas upp och komma i rullning"

Nu är så mycket påbörjat, det sjuder vi är på G och vi har ett 10-15 årigt perspektiv.
Nu ska beslutet tas.

Då anmäler två oppositionspartier att projektet inte är något att satsa på.


Alla vi politiker som ville har fått en redogörelse för projektet.
Kommunchefen ville ha en stak förankring och han ville att projektet skulle vara på G innan formella beslutet fattades.
Nu kan det ta vilken väg som helst.
Pengar kostar ett stort utvecklingsprojekt som ska förbättra dialog med medborgare och företagare, som ska bidra till att Flens kommun blir roligare att leva och bo i och där vi alla ska jobba för att lyfta den kommun vi har tillsammans.


De pengarna finns avsatta sedan flera år och kan inte användas till något annat, ty så säger lagen. Det går inte att ta utvecklingspengar till att bygga hus eller drift av skola och äldreomsorg.

I Flens kommun kanske vi inte skulle klara av en vändning där vi känner stolthet över vår kommun oavsett i vilken del vi bor, vi kanske inte klarar av att det startas olika småföretag att det blir roligare och lättare att leva och bo här, vi kanske inte klarar av att omtalas positivt, vi kanske inte skulle klara av att jobba fram en gemensam positiv utveckling, vi kanske är rädda för att inte lyckas.....


Nu måste politiken diskutera, om drygt ett år har vi med stor sannolikt en annan majoritet, då är det praktiskt att vara överens om projekten som ska leva 10-15 år.

Träff med Malmköpingsgrupperna

En höjdpunkt i veckan var träffen med Malmköpingsgrupperna.

Det sprakar av aktivitet och lust i köpingen, Flens kommun och handelsmän, företagare föreningsliv arbetar med turismutveckling, visioner, handelsutveckling, utveckling av gator och fysisk planering.

Det framkom att det tar tid, saker måste diskuteras, det kostar engagemang och egen tid men roligt att göra skillnad och jobba tillsamans med kommunens representanter.


En annan höjdpunkt i veckan var att träffa romerska och somaliska föreningen för att diskutera intergration och ungdomsfrågor.

Puh, vilke vecka

Puh vilken vecka har inte hunnit andas budgetberedning med övernattning, arbetsutskott, kvällsmöten och hjälpmedelsnämnd. Som grädde på moset åker jag iväg på hälsomässa med Delphinistar. Maken är irreterad och bekymrad över min hälsa, ryggen är inte ok.