fredag, september 19, 2008

Sahlins budgetförslag

Det är lördag och det betyder en skön långfrukost i TVsoffan. Jag noterar att sossarna nu gör sig beredda till en skuggbudget. Det är annars märkligt tyst omkring oppositionen i rikdagen tycker jag.

Nu säger Sahlin att 200 miljoner ska gå till att anställa förskollärare, typiskt sosseförslag. Det verkar inte finnas något tänk bakom om behov och kvalité, se;www.politikerbloggen.se

Det är tydligt att det handlar om kritik att istället för att sänka skatten, göra det lättare för företag och offentlig verksamhet med att anställa där det finns behov ska staten bestämma vad en pengapåsa ska gå till och hur det ska se ut.

En sosse kan inte tänka sig stimulera entreprenörskap och ge föräldrar verktyg att välja hur familjens barnomsorg ska se ut och organiseras, röd politik i ett nötskal.
Mina Storytellers om Flensbygden:

1 Jag var 19 år och mötte kärleken i Sparreholm, jag blev samtidigt förälskad
i detta underbara samhälle vid Båvens strand. Det var så vackert och ljuvligt i Sparrehom med omgivning.Det var Båvens strand, Sparreholms slott och de berättelser jag fick om slottets historia och de människor som hade levt och arbetat vid slottet, det var den inflyttade Stockholmaren som kom till mig och sa "Hej vem är du"? - Jaha är du sambo med journalisten som är son till Astrid Jonsson, välkommen !

Jag och Leffe bodde i Sparreholm i 4 år, vi gifte oss och döpte Niklas i Hyltinge Kyrka, den kyrkan räkanr jag som "min" kyrka.

2 I mitt dagliga verk som deltidspolitiker är politiken mitt arbete. I den politiska vardagen i Flen finns det en stark respekt för varandra och det finns en god samtalston. I politiken tycker vi olika, vill det bästa för Flen men har olika vägar dit. Diskussion och debatt pågår ständigt, det är demokratins idé. Det jag uppskattar stort att det finns värme, humor och respekt med i diskussionen, oftast.

Det klimatet tror jag är positivt för medborgare, anställda och företagare i Flen.

En devis skulle kunna vara "I Flensbygden har vi respekt för varandra, våra olika åsikter och erfarenheter är verktyg för utveckling och framtid"

Jag funderade en kort stund om det är o.k.av oppositionspolitkern att känna så?
När jag har pratat med partivänner i landet har jag förstått att ett gott samtalsklimat i kommunen är positivt. Det är mitt ansvar som politiker att driva och göra politik.
Jag har en idé och vision hur jag vill att Flensbygden ska vara att leva och bo i.

Jag vill ta tillvara på drivkraft och engagemang som finns, jag vill att varje ort ska utvecklas på sina villkor med tillfredställande kommunalservice och jag vill att det ska vara rent miljötänk på alla nivåer, medvetna satsningar på energi och uppvärmning som är förnyelsebart.Flensbygden ska vara en kommun med en levande och dialog med invånarna, utifrån demokratins principer.

3 En händelse som berörde mig i den politiska vardagen var ett budgetfullmäktige, vi hade debatterat i ca 12 timmar, det var natt och diskusionen att gått istå. Ledamot efter ledamot gick fram och upprepade sig. Då går kommunalrådet upp och utnämner sig själv fnissande till chefskonservator. Vad debatte handlade om har jag glömt, jag minns hur hela församlingen fullkomligt vred sig av skratt. Ett sånt befriande lättat skratt. Vi politiker tyckte olika och stod för det. Detta kanske inte låter seriöst, men går det att vara djupt alvarlig alltid?
- Är det inte så att det är olika saker hur vi förhåller oss till ärenden, hur vi fattar beslut och hur vi är mot varandra?

Länge leve dialogen med varandra och respekten för varandra och våra olika erfarenheter.
Flensbygden som varumärke

I Flen har vi påbörjat ett varumärkesarbete. Trendigt, spännande och flummigt.

Jag tycker det är mycket spännande och viktigt. Flensbygden är en kommun som består av olika orter med starka karaktärer i hjärtat känner inte alla tillhörigheten och accepteansen att orten Flen har kommunen administration, tågstation, huvudbibliotek och simhall. Diskussion och rivaltänkande mellan orterna är lika gammal som kommunen.

Bengt Wahlstsröm, framtidssspanare menade att vi äger inte bilden av Flen, Den skapas av andra i bland annat it världen och dem som arbetar och lever här.

Eftermiddagen ägnades åt storytelling, vikten av att vi enas om vilken historia som vi vill berätta om Flen. När jag pratar om Vi är det summan av politiken, förvaltningar, näringsliv och iddeel sektor som tillsammans skapar bilden av Flen.

Det är en process som måste ta tid och som så många som möjligt ska vara med och påverka.

För mig är Flensbygden de tusen sjöarnas land, det är mångkulturellt, en bygd fylld av landsbygdskultur, industrikultur, herrskapskultur. Fånga detta så att alla blir nöjda den som kan!!!!!!!!

onsdag, september 17, 2008

Centerkvinnorna har fyllt 75 år

Jubeleumet uppmärksammades efter en extraförbundstämma då centerkvinnorna antog nya stadgar. De innebär att distriktsorganisationen inte behövs. Nu är jag med och ska avskaffa mig själv.

Jag vill fortsätta arbeta för centerfeminism, jag är övertygad om att centerkvinnorna behövs och är viktiga för att föra fram och driva politiska frågor som rör kvinnor liv och vardag. Det görs inte i partiet.

För mig är det inte omöjligt om männen bildar nätverk och driver sådana frågor som
rör männen mer specifikt.

Dagen efter stämman var det hjälinnedag med bland annat Karin Söder, Lena Ek, Helena Nilsson. Dagen var upplagd som samtal med olika kvinnor och olika perspektiv. Det var givande och stimulerande.

En hjälinnedag i sörmland vore inte dumt!
Halvtid

Det är halvtid i mandatperioden, det märks i det politiska livet.
Jag har inte skrivit på länge, inspiration till bloggande är svårt när
inre stridigheter håller på att förgöra hela partiet i Flen. Ett fåtal ormar
fräser och går på. DEt är svårt med motgift och jag vet inte om vi lyckas.

Mitt dagliga politiska liv är starkt påverkat. Jag vet med förnuftet att det bör lösa sig till det bättre, jag är tveksam. Just nu är det mest konstgjord andning.
Den som lever får se!
Det stöd och den uppbackning som finns inom partiet i olika positioner och utanför partiet är enorm.

I Flens politiska känner vi i alliansen att det är hög tid till att samla oss.

I förra fullmäktige var frågan om vårdnadsbidrag het. Det var Kd som hade lagt en motion. Svaret lämnade mycket övrigt att önska från kommunkontoret, majoriteten tog det fulla ansvaret och stod på sig att frågan skulle hanteras utifrån att förslaget var ointressant och inte utifrån vad en eventuell utredning kom fram till.

Vi yrkade på en återremiss och jag tycker definitivt att majoreten använde sig av maktfullkomlighet i det ärendet.