torsdag, mars 19, 2009

Veckans politiska samtal

När jag vistas i stadshuset och det inte är möten är det mycket samtal som förs.

Denna vecka har vi diskuterat livligt hemsjukvård i länet hur ska det se ut, fungera och vem ska bekosta+

I sörmland håller kommunförfundet på att revidera organiseringen av hemsjukvården. Det har varit så att kommner har tagit en stor del av landstingsansvaret för hemsjukvården. Konsekvenser blir att adekvat primärvård prioriteras bort från landstinget och kommunens vårdpersonal får sköta uppgiften utan relevant kompetens, ansvar och uppföljning. Det ansvaret anser jag ska finnas hos distriktsköterskor, i defall primärvårdens uppgifter utförs av kommunens vårdpersonal är ansvaret kvar inom primärvården som då rimligtvis borde köpa dessa tjänster av kommunen.

Det är en svår nöt att knäcka och det viktigaste är att de äldre personerna får den primärvård och den omsorg de har rätt till med god kvalité.

Uven

Den viktiga tågförbindelsen Uven som går mellan Norrköping och Uppsala anses inte
tillräcklig lönsam för SJ. Planeringen är att hela sträckan ska bort. Det är viktiga pendlingsresor för arbete och studier.

Alternativet är att kommunerna och landstinget går in och betalar.

Som kommunpolitiker blir jag ARG. Det är lågkonjunktur männiksor förlorar jobben för att hitta nya jobb är det ofta penling eller studier som gäller på andra orter.
Bensinen går upp och vi ska vara miljömedvetna och inte släppa ut koldioxid. Då tar staten bort tågen. Kommunen har stort och tungt ansvar för skola, äldreomsorg, nya svenskar, människor som har behov av ekonomiskt och socialt stöd m.m.

Dessutom fick kommunerna i mälardalen ta på sig att beskosta en ny citystation med nya spår i Stockholm då de s.k.fjärrtågen inte får plats när Stockholms lokaltrafik och övriga tåg inte längre får plats inom de befintliga spåren int till Stockholm.

Nu tycker jag verkligen vi ska ompröva om vi kommuner ska bekosta citybanan i Stockholm, när kommunikationerna för övrigt rycks bortfrån oss.

Nätverksträff med Flensbygdens bygderåd

I gårkväll hade jag äran att delta på nätversmöte i Flen för kommunens bygderåd.

Teamat för kvällen var gång och cykelbanor och en representant för vägverket fanns på plats.

Det första som slog mig var att försalingen bestod av män 50+ och 60+.
Det fanns två kvinnor, tack och lov.

Varför är det enbart mogna svenska män som är engagerade i samhällsutveckling lokalt? Jag menar att kommunstyrelseledamöter och ordförande i nämnder också är flest män 50+ och 60+.

I kommunstyrelsen i Flen är det idag 9 män och 3 kvinnor som är ordinarie ledamöter.
Av 7 nämnder med ks inräknat är det två kvinnliga ordföranden och 5 manliga.
Kvinnor och unga vuxna har också värdefulla erfarenheter och synpunkter att dela med sig av, det är jag övertygad om.

Det är mycket viktigt med bygderåd, det är i bygderåden som gräsrotsfrågorna odlas och diskuteras och det är i bygderåden som det går att påverka och engagera sig för bygdens utveckling.
Under mötet framkom hur viktigt det är med trafiksäkerhet för att kunna gå och cykla i och mellan tätorter. Nu verkar det vara sa att på landsvägar ska det inte finnas cyklister och fotgångare. Cykelvägar finns det inga pengar till hos vägverket och kommunen måste använda prioritera sina medel till förutom omsorg och skola alltmer till almänna kommunnikationer. I Flens kommun med flera orter är det vanligt med landsvägen som går genom med all trafik.

Under samtalet igårkväll kom det fram funderingar på hur gamla stigar och vägar ser ut mellan tätorter, det finns hopp att jobba vidare med cykelvägar ändå.