torsdag, maj 14, 2009

Blir debatten hetare i Flen?

Blir debatten hetar i Flen? undrar jag då Lars Falk som tillhör det lokala partiet nu också bloggar och tidningen folket uppmärksammade undertecknad, Kaj Johansson, V och Lars Falk, A2 med ett samtal kring politik och bloggar.

Den politiska inriktningen är vi inte alls överens om varken lokalt eller nationellt men däremot är vi väldigt överens om att det är viktigt att ha en god ton i det politiska samtalet och medierna i internetsfären som bloggar, sociala medier exempelvis facebook och videodagböcker blir viktigare i den poltiska vardagen.

Jag menar vi poltiker måste vara där männniskorna är ute på internet.
Däremot kan internet aldrig ersätta det personliga mötet och samtalet mellan människor. Internet är och förblir ett viktigt komplement som utvecklas hela tiden.

I centerpartiet säger vi att den som har roligast vinner................

För att ha roligt måste vi träffas, prata med varandra och göra saker ihop.

söndag, maj 10, 2009

Mer intryck från stämman

I samband med att programmet för ny välfärd behandlades noterade jag att de sociala frågorna är nerprioriterade.

Däremot är det mycket inspirerande med öppenhet, klimat och energi, företagande och internationellt engagemang.

Det var bra att stämman sa nej till Euro och Nato.

Stämman beslöt att gömda flyktingar har samma rätt till sjukvård som andra.

Behövs migrationsverket???

Jag gillar särkilt klimat och energi programmet, det är så tydligt att centern har ledartröjan när det gäller miljövänlig energi.

Centerkvinnorna fick med mycket från jämställdhetsprogrammet, det tackar vi för.

Från sörmland var vi 14 ombud, 3 kvinnor och 11 män. En jämtlandskvina frågade om det inte vinns kvinnor i sörmland.

Förbundsstämma i Örebro

Nyss hemkommen från Örebro och centerpartiets förbunsstämma.

Det tar några dagar att sortera intrycken. Ca 500 ombud och upptakt till EU val, det är stort.

Jag hade önskat bättre ideologiska diskussioner, diskusioner som närmar sig centerpartiets kärnvärden. Det finns en risk att vara i "knät" på moderater nu när det är ett rött block och ett blått block då det en styrka att en levande ideologisk diskussion.

Den bästa dagen var som vanligt lördagen med riksting och förbundsfest.
Maud sa att förr i tiden satt man kvar till middagen var färdig innan det dansades men nu dansades det innan huvudrätten var färdig, kul.

Låg aktivitet

Det är för övrigt lite för låg aktivitet politiskt i Flen tycker jag.

Det kan ju bero på lågkonuktur eller att majoritetet bedömer att det är lugnast att sitta still i båten.

Det känns alltmer i luften att en valrörelse närmar sig.

Om jag är med kommer jag bland annat att diskutera frågor som rör klimat och företagsamhet där det ingår företagande av offentlig verksamhet. Det jag förespråkar stakt är mindre företagande och gärna kooperativa former helt enkelt för jag tror att det passar för Flen.

Flensläget i maj

Det komunala politiska arbetet präglas nu mycket av en dålig ekonomi och lågkonjunktur.

Personalen gör ett jättejobb och jag tänker ofta att tack vare så kunniga och engagerade medarbetare í Flen blir skadan så liten som möjligt.

jag saknar dock politisk handlingskraft, jag förväntar mig större politisk krishantering politiskt.

Jag skrev en insändare i ämnet;

I lokala tidningar läser jag att socialdemokraternas Anders Berglöv och Vänsterpartiets Kaj Johansson i Flen deltar i ett riksomfattande upprop som går ut på att regeringen ska satsa på mer pengar redan 2009 till kommunerna.

Då frågar jag mig om Kaj Johansson och Anders Berglöv har sett att tillskottet från regeringen i vårpropositionen, baserad på invånarantalet per den 31/12 2008 till Flen blir:
2010 -8 540270 kronor
2011 -6 100 193 kronor
2012 -6 100 193 kronor
Detta blir sammanlagt 20 740655 kronor.

Det är anmärkningsvärt att socialdemokraternas kommunalråd i Flen
Gör utspel med vänsterpartiet som varande lokalt oppositionsparti. Om det är ett riksperspektiv på utspelet frågar jag mig varför inte miljöpartiet får vara med som är en partner på riksplanet. Om utspelet är ur ett lokalt perspektiv frågar jag mig varför inte lokalpartiet A2 fick vara med som är i majoritet tillsammans med socialdemokraterna i Flen.

Tänk om socialdemokraterna tillsammans med A 2 som ju bildar majoritet istället skulle försöka ägna sig åt lite krismedvetenhet, vara lite självkritiska och se över egna kostnader också.
Tillexempel kostar kommunens skollokaler idag cirka ca 9 miljoner mer än i jämförbara kommuner.

I höstas togs beslut att bygga nytt äldreboende men att bygga på det mest ekonomiskt fördelaktiga sättet med tanke på kvalité och verksamhet avfärdade majoritet mycket bestämt.

Varje år nyanställs ca 140 personer till Flens kommun och det görs upphandlingar
Som inte följs, konsekvensen blir att varor och tjänster blir dyrare för kommunen än nödvändigt.

I kristider när skatteintäkterna minskar och kommunens ekonomi krymper är det
Lämpligt att vi politiker verkligen anstränger oss för att se över vilka utgifter vi kan minska på med så liten påverkan som möjligt på verksamhet och service. Vi måste också våga stå för att en del projekt och verksamheter får stå tillbaka till förmån för det mest primära som exempelvis förskola, skola, äldreomsorg, stöd och hjälp till människor med funktionsnedsättningar.

Självklart borde Flens kommun i detta ansträngda läge införa omprövningsplikt på förvaltningsnivå vid tillsättande av tjänster och införa en stramare hållning gällande inköp för att fullt ut används sig av de upphandlingsavtal som är gjorda.

Från majoriteten saknas helt krismedvetenhet och vilja att använda de medel och resurser som finns på så effektivt sätt som möjligt, anser jag.

Vi är nu inne i budgetarbetet för 2010 låt mig då få se andra bullar än hittills, lite ansvar att möta de tuffa tider vi är inne i nu är det minsta att begära från socialdemokrater och A2.


Lotta Jonsson C kommunstyrelsen i Flen