Just nu i sörmland diskuteras Mälardalsrådets nytta och existens.
Mälardalsrådet, www.malardalsradet.se är nätverket med kommuner och landsting runt Mälaren; Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län, Sörmland och Örebro län.
Jag tillhör dem som i detta fall fått möjlighet att representera min kommun.
Eftersom jag deltagit i flera semenariuem och fått berättat att Mälardalsrådet började som ett nät verk för drygt 15 år sedan då kommunerna kände ett behov att diskutera länsövergripande projekt och nyttigheter som utbildning och kommunikationer. Det kan vara svårt för staten att avgöra var en viss flygplats gör mest nytta eller vilken hamns behov som är störst.
Om alla kommuner och landsting gemensamt talar om vilka prioriteringar som önskas i regionen går det lättare att nå resultat. Mälardalsrådet är inget bedslutande organ utan till för att mötas och utbyta information. Men deltagarna i rådet har makten att ta beslut.
Jag ser tydligt att sörmland som län har krympt vi behöver ett större sammanhang.
Det finns flera politiska organ som vill äga de länsövergripande frågorna har jag lagt märke till dessa år jag varit i de större politiska sammanhangen.
Det är tydligt att vi i Stockholm-Mälarregionen behöver bilda en region och komma fram till vilket organ som hanterar vilken fråga. Nu kan det det vara lite rörigt
vilket organ ska föra frågan om företagande och kommunikationer framåt? är det landstingen eller regionförbunden eller mälardalsrådet?
Vilket organ ska föra regionfrågan framåt? är det självklart landstingen eller är det regionförbundet där kommunerna och landstingen är samlade eller är det mälardalsrådet där alla träffas för semenarier och erfarenhetsutbyte samtidigt?
Och jag som politiker vill gärna tro att de stora frågorna är viktiga där just jag befinner mig?
Eller är det månne detta som är en del av demokratin de stora frågorna berörs och diskuteras från olika vinklar i olika sammanhang tills vi har mognat i ett beslut hur vi ska ha vår region!
Jag kan tycka att det tar tid och kostar mycket skattepengar.
måndag, augusti 24, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar