tisdag, januari 29, 2008

Klimatsmart och ekomat-modernt!!

I går lyssnade jag på radio, Lennart Daleus och Per Unckel hade samtal om kärnkraft. Samtalet var i direktsändning men det var inte myckiet som ändrats på 30 år. Mer än att dessa män blivit ca 30 år äldre.

Jag deltog i semenarie idag om ekologisk mat i skolor och om konsumtionssamhället och vad som kan hända när utvecklingsländer kräver samma vanor och konsumtion som s.k. indusriländer.

En sak som hänt påtagligt de senaste åren är att vintrarna i sörmland är lika milda och blöta som i Skåne, att vädret för övrigt inte uppför sig som det har gjort och att hela jordklotet blivit varmare.

För mig som tog ställning för centerpartiet 1980, för lokalsamhälle,för ett hållbart samhälle, för att livet har mer att ge än konsumtion känns debatten och samtalet mossiga. Vid närmare eftertanke har inte ens jag levt som jag önskat med arbete, pendling, aktiviteter, snabbmat m.m.

Jag tror fortfarande på lokalsamhället, förnyelsebar energi och mer relationer och mindre konsumtion. Men jag tror också på ett samhälle där kvinna och man tar lika ansvar för barn och familj och har samma möjligheter i yrkesliv, lika lön för lika arbete.

Det svåra är just det att leva så i harmoni med natur. Jag känner att vi tappat fart,
det politiska arbetet måste fortsätta mer konkret i harmoni med naturens resurser.
Det är inte försent och alla kan göra något.

Min grundinställning när det gällermat i skolan är att det är viktigt att maten färdas så kort sträcka som möjligt så ekologiskt som möjligt.

Jag åker gärna tåg och buss och låter bilen stå.
En ny tillvaro -ett nytt liv
Det känns ofattbart att denna dag har kommit. Min "lille" har tagit steget ut från hemmet. Han åkte in í lumpen i morse. Det är tomt i huset. Vi förstod inte Leffe och jag att ett familjeliv går så fort. Här står vi nu med huset som ständigt repareras och renoveras. Nu är det bara Leffe och jag..................

Det går över och det är väl tur att grabbarna går ut i livet.