onsdag, januari 14, 2009

Om ungdomsarbetslöshet

Under mitt korta besök idag på arbetsförmedlingen fortsatte vi att prata ungdomsarbetslöshet.

Det finns tecken enligt personalen att ungdomar inte anmäler sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen. De ungdomar som bor hemma hos föräldrarna har mat och husrum. Det tar 3 månader innan aktivitetsgarantin börjar gälla och det säkert händer något för den som är ung och utan jobb. Förut fanns det något som kallades alfa kassa ett minimibelopp om du inte har intjänad a-kassa som du får på en gång. Detta minimibelopp finns inte längre. Det kan vara så att många ungdomar då väljer att inte skriva in sig för de känner inte att det finns någon omedelbar morot och känner sig kanske osäkra om och hur det går till.

En annan sak är om arbetsförmdlingarna idag är uppdaterade vad dagens ungdomar efterfrågar och intresserar sig för i arbete och utbildning??? Det finns yrken och arbetsuppgifter som är självklara för unga inom media, data m.m. som kanske inte medelålders personal känner sig hemma i. Kan arbetsförmedlingen idag möta unga på deras villkor????

Skulle det vara så att det finns stort mörkertal bland ungdomar som är arbetslösa är det fel. Det är klart att en ung vuxen ska ta ansvar för sitt kommande yrkesliv och vuxenliv. Det måste också vara så att den unge känner att det är till stöd och nytta att vända sig till arbetsförmedlingen istället för att vara sysslolös.

Föräldrar hjälp till! och hur ska vi ta fram en morot som gör det intressant på en gång att gå till arbetsförmedlingen!!!

Detta mär en politisk fråga som ska diskuteras mycket nu när fler och fler blir arbetslösa. Ungdomarna måste in på marknaden!!!!

Apropå föregående inlägg, rapporterade jag min fadäs på en gång. Vi är fortfarande vänner jag och kommunalrådet......utanför partigränserna.

En annan lustig händelse som jag får höra då och då är:

Vi var på en stor kommunalkonferans och lyssnade på ett föredrag om en mellanstor kommun i Skåne med cirka 20 000 invånare. Den kommunen hade lyckats väldigt bra med sitt kvalitetsarbete och arbete med dialog med medborgarna särskilt ungdomar.

Detta intresserar mig mycket och jag funderade på hur ska vi kunna göra detta i Flen, varpå jag frågade föredragshållaren och kommunalrådet hur man lyckats att ta in invandrare från utomeuropeiska länder i sitt kvalitetsarbete, det handlade ju mycket om medborgardialog också; Kommunalrådet svarade då lite vagt att invandrare fanns inte direkt i den kommunen. Det visste hela församlingen utom jag naturligtvis att föredraget handlade om en ung kommun, med ungbefolkning som är tämligen välbeställda (höga inkomster) och utan invandrare. Det blev en konstig tystnad i församlingen............
Dagens skratt!!!

Det händer att något blir klockrent galet tokigt. Det hände mig idag.
I en liten ort där människor känner varandra involveras man lätt i varandera på olika sätt.

Händelsen började igår när vi hade årets första budgetberedning, jag, c i opposition i kommun med symptatier för regeringen. Kommunalrådet, s i majoritet i kommunen och med sympatier för rikets opposition. Kommunalrådet har koll på mycket, är utrustad med gott minne och stort intresse för samhällsfrågor. I samtalet under gårdagens möte menade kommunalrådet att ungdomsarbetslösheten är uppe i 25% i Flen. Nej du tänkte jag, det är den inte. Genom mina goda kontakter på ortens arbetsförmedling fick jag omgående uppgifter om att ungdomsarbetslösheten hos oss idag är cirka 12-14%.

Denna uppgift tackade jag för när jag snabbt stack in huvet på en tom arbetsförmedling och refererade käckt om kommunalrådets antaganden.

Innifrån ett rum hör jag en ljus stämma som förkunnar lika käckt att " och här sitter frun"

Pinsam och lustig situation.
DebLEDARE | ÅSIKTER | DAGENS DEBATT
ONSDAG 14 JANUARI 2009

Dagens debatt
Utveckla Sigridslund i stället för att lägga ned

Kommentera» Länka hit» Skriv ut» Tipsa» Dela på Facebook»


Sigridslunds skola i Årdala har under många år varit ifrågasatt och nedläggningshotad. Kommunstyrelsen i Flen har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att skolan ska läggas ned i augusti i år 2009.
Sigridslunds skola är idag Sveriges äldsta skola som är i drift och har betydelse för Flen som varumärke.

Vi, undertecknade, reserverade oss mot beslutet.
Argumentet är vikande elevunderlag och att barn- och utbildningsnämnden behöver de lärarresurser som finns i Sigridslunds skola till att förbättra kvalité och måluppfyllelse i kommunens övriga grundskolor.
Nämnden stöder sig på en utredning, där det saknas:
- uppgifter på hur övriga skolor ska ta hand om ett ökat elevunderlag,
- information om på vilket sätt kvalitén skulle höjas i övriga grundskolor i kommunen med en nedläggning av Sigridslunds skola,
- utredning om vilka positiva och negativa effekter en småskalig landsbygdsskola med Montessoripedagogik har.

Dessutom:
- utredningen tar inte ställning till hur skolan skulle kunna användas på annat sätt, och
- utredningen berör inte betydelsen av att ha en kommunal friskola.
Vi anser att utredningen ska lyftas till en högre kommunal nivå för att belysa Sigridslunds skola pedagogiskt och socialt, för Årdalabygden och för Flens kommun. I en ny utredning ska det också finnas med möjligheten med andra verksamheter i skolan inom och utom skolans ramar.

Lokalhyran för Sigridslunds skola är den lägsta i kommunen, eleverna kostar betydligt mindre på Sigridslunds skola än andra kommunala skolor. Eleverna serveras varje dag hemlagad och närproducerad mat, det är ett synsätt och ett arbetssätt som är viktigt för skolan.
Sigridslunds skola har under 2,5 år drivits som en kommunal friskola, det ska vara ett 3-årigt projekt. Barn- och utbildningsnämnden valde att göra en utvärdering efter 2 år i syfte att lägga ner skolan. Vi anser inte att skolan har haft möjlighet att utvecklas som kommunal friskola med Montessoripedagogik då mycket kraft har gått åt att möta nedläggningshot och ifrågasättande om verksamheten. Det är ingen bra grund att utveckla en kommunal friskola på landsbygden.

Lotta Jonsson, c
John Dalin, m
Berit hyllbrant, fp
Bengt Eriksson, kd