onsdag, september 09, 2009

De goda åren från färgfemman ger möjligheter idag

DEt är tack vare en klok hushållning av medborgarnas skattemedel förra mandatperioden som denna majoritet S+A2 kan utföra satsningar och uppsnyggning av Flen.

De goda åren gick det att sätta av pengar, denna majoritet kommer att lämna en hel del underskott efter sig som det ser ut nu.

tisdag, september 08, 2009

Glad igår och besviken idag

Nedan är en kort beskrivning från Eskilstunakuriren 1 september 2009.

"Sedan 1965 har Flens kommun tappat 2 600 invånare. Det kommersiella utbudet har minskat och villapriserna är för låga för att det ska vara lönsamt att bygga nya hus. Den senaste medborgarundersökningen visar på stort missnöje bland kommuninvånarna. Över 30 procent av de tillfrågade i statistiska centralbyråns undersökning skulle till exempel avråda vänner och bekanta att flytta till Flen."

Läget är kort beskrivet ovan,kommunstyrelsen har att ta ställning till ett omfattande utvecklingsprojekt som ska beröra kommunens olika delar, anställda, företagare, föreningsliv och politiker att enas om Vad vi är och vad vi vill med vår kommun samt att kommunicera detta tydligt och klart så att det når alla.

Det krävs mycket arbete, arbetet måste var medvetet och tydligt. Innan det går att komma igång behövs ett större förberedelsearbete. Målet är att hela Flensbygden ska växa i självförtroende och entreprenörsanda för att åstadkomma en positiv utveckling så att fler flyttar till kommunen och att Flens kommun blir roligare och mer stimulerande att leva och verka i. Att folk ska känna stolthet att bo och arbeta i kommunen. Detta måste ta tid, siktet är inställst på omkring 10 år.

Ett sådant arbete har smugit igång arbetsnamnet är "färdplan Flen".
Det har presenterats för politiker i alla partier, nu är det skarpt läge och ett förslag till beslut har kommit som kommunstyrelsen ska ta ställning till.

Centerpartiet som igår hade kretsmöte, diskuterade frågan och mötet ansåg att det är viktigt att skapa förutsättningar och arbeta för en positiv utveckling i flensbygden.

Vi hade möte med allianspartier ikväll och då var det mörkt, det går inte, pengarna ska specificeras, det är för dyrt nu, bra idé egentligen, bra underlag med inte tillräckligt m.m.

Vi fick en kanongenomgång av kommunchefen som entusiastiskt, presenterade grunden och hur projektid´en vuxit fram, var det ska leda hur arbetet ska se ut och varför det är viktigt m.m.

Beskrivningen är omfattande med tydliga attsatser, men kronorna är inte specificerade. Det är självklart viktigt med ekonomin, uppföljning, hur arbetet ska ske och hur det ska följas och drivas och det finns preciserat.

När det gäller finansiering finns pengar avsatta för några år sedan till befolkningsfrämjande åtgärder och en budget med flerårsplan tas varje år och där måste detta projekt in.

Jag underar om mina politiska kollegor inte tror på sin egen bygd eller egen förmåga eller ??????

Det är intressant att så lätt säga nej eller vara allmänt skeptisk och bästamma sig för att det är fel och fel tid och för mycket pengar.

Det finns dock ingen som jag hört har något konkret förslag hur ska kommunchefen arbeta istället med dessa frågor????? det har jag inte hört någon andas om.

Men det kan vara bekvämt och sitta och tycke NEJ och för dyrt och fel m.m.

Nej, Flen behöver tuffa politiker som vågar ta ett språng, vågar tro på sin bygd och sina anställda och sina medborgare.

Glädjebesked från Regeringen

I går eftermiddag kom det ett riktigt glädjebesked från regeringen till landets kommuner, 10 miljarder delas ut för att säkra välfärden i dessa kristider.

Flen fick ca 12 miljoner, det var ett välkommet tillskott.

Dessa pengar används till att säkra skola, omsorg och service. Prognosen för 2010
blir att kommunen kan få ett resultat över 0;an.

Budgetarbetet går nu mot slutet, det har varit hoppigt, det har inte varit lätt att ha koll, nya prognoser har kommit flera gånger underskotett har varierat.

Nu måste jag göra en överskådlig sammanfattning som jag kan diskutera med partikamrater.

Det finns andra inriktningar jag skulle vilja se i miljöarbete, entreprenader m.m.