fredag, augusti 21, 2009

Måste lokalpolitiker konsulthjälp för att prata och lyssna till unga?

Idag deltog jag på en redovisning om ungas inlytande. Ett gäng ungdomar hade haft som sommarjobb att tillsammans med inköpta konsulter arbeta fram idéer och framtidsvisioner som presenterades för politiker och tjänstemän.

Jag tycker att unga människors inflytande är mycket viktigt, det är min övertygelse att demokratin ständigt måste omprövas och förtjänas av folket och samhället.
Det är också min personliga övertygelse att vi har en "demokratisk" kompass alla.
En demokratisk kompass som är en mix av vår personlighet, kultur, uppväxt m.m..

Jag såg fram emot denna redovisning.Efterhand smög det sig in en anorlunda känsla och nu är jag förtvivlad. Det kom fram att dessa konsultar troligtvis var beställda utan politiska belsut, mitt intryck var att de unga konsulterna hade begränsad kunskap om * det kommunala uppdraget * en kommuns demokratiska process och organisation m.m.

Det som berör mig så illa är att vi politiker tydligen måste ta hjälp av professionella konsulter för att prata med unga människor i vår egen kommun.

Demokrati ska inte köpas för pengar, demokratins ka byggas av folket utifrån lokala och regionala behov, det är kommunen som har det yttersta ansvaret för omsorg, utbildning och social service.
Demokratin måste utvecklas, det tilltalar inte unga människor idag med den politiska beslutsfattandet.
Så länge vi inte hittar ett bättre demokratiskt system att ta ansvar för de gemensamma angel´ägenheterna mäste det vara politikens uppgift att driva och visa vägen till demokratins utveckling. Poltiken har folkbildningen till hjälp.
Folkbidlningen som också finansierna av skattemedel som har sitt rspung i folkets bhov av kunskap för att utöva inflytande.

Jag känner en stark klump i magen om demokratins utveklning ska överåtas till konsulter och lobbyism med mer eller mindre kunskaper i demokratins och pollitiken olika uppdrag. Vi har gått över gränsen när vi politiker inte klarar av att prata med våra egna ungdomar som snart ska ta ansvar för det samhälle vi lever i-
Demokrati kan inte köpas!!!!

torsdag, augusti 20, 2009

Utslängd från centerbloggar

När jag var i 10 års åldern hände det att det var fnissigt i klassrummet, mycket fnissigt. Då hände det att någon fick gå ut från klassrummet för det skulle bli lugnt i klassen, en gång blev det jag kanske var det lite pinsamt men vi förstod att det är lite jobbigt för fröken om hela klassen har fnissanfall det smittar ju sånt.

Ungefär samma känsla hade jag häromkvällen då jag fick en kommentar från centerbloggar där jag varit med, jag fick en stark reprimand att jag skulle akta mig för att ha sälj i bloggen för då kunde jag bli utslängd.

-Jag gick ur omedelbart förstås.

Jag respekterar centerbloggars regelverk och finns tillsvidare kvar i centerkvinnornas bloggnätverk, orsaken var att jag lagt in 3 stycken pocketböker med inriktning mot politik och samhälle i bloggen som går att köpa.

Det är lite test och jag tycker det är en härlig idé att få en bok hemskickad som är aktuell och intressant.

Denna händelse gav mig mycket att fundera kring och flera intressanta uppslag.
Varför har jag en politisk blogg? Jo jag vill sälja mitt politiska budskap, jag vill vara med och debattera och skapa opinion i samhället.

Mina funderingar var kring offentlig verksamhet vilket även politiken ingår eftersom i nästan hela den poltiska aparaten bekostas av skattemedel, hur skulle det annars vara i en demokrati?

funderingar kring företagande och funderingar kring sälj.
Vad jag kan förstå finns det inte ett företag som kan leva utan att sälja en vara eller tjänst. Centerpolitiker är mycket angelägna om företagandet i landet.
Vilken syn har vi då på företagaren?

Hur ser en företagare ut?
Om nu företagandet är viktigt och en förutsättning för företagandet är att det finns en vara eller tjänst att sälja, hur ser vi på säljet? är det fult att sälja?

Åter till pocketböckerna de blev lite stora tjänsten är ny och behöver förbättras.
Ska jag ta bort dem? Nej de böckerna tycker jag passar utmärkt här på min politiska blogg. Jag har inte hunnit läsa "Den politiska adeln" ännu men den är nog nyttig för mig i det politiska livet.

söndag, augusti 16, 2009

Höstbudget

Nu jobbar regeringen för fullt med höstbudgetn, det är sänkta arbetsgivaravgifter och det är höjda studiemedel som jag hör från centerhåll som det viktigaste.

Det är självklart hög tid att studenternas situation förbättras för den är ganska usel som helhet. Det är fantastiskt att ungdomar fortsätter att utbilda sig trots att studiemedlen inte räcker till och trots att många utbildningar som leder till yrke inom offentlig verksamhet ger förhållandevis låga löner med tanke på studietid och återbetalning av studielån. Min känsla är att studiemedlsystemet mest fungerar i längden för yrken som leder till höga löner.

Men NÄR kommer lättnader för de pensionärer som är sämst ställda, som tillexepel kvinnor födda på -20 och -30- och- 40 talet som av olika orsaker inte haft ett helt yrkesliv utan ägnat många år till hem och barn. De pensionärerna har svårt varjemånad att få sitt i många fall ensamhushåll att gå ihop. De behöver lätnader NU.