onsdag, februari 06, 2008

En rolig uppgift

Idag hade vi miljödialog på BCPW, gymnasieskolan med Roger, vår man i riksdagen.
Pressen hörsammadeinbjudan, de var tacksamma att få komma med ut i verksamhetet. Vi fick träffa elevrådet och rektor.

Det blev ett mycket bra samtal omkring miljöfrågor vår vardag och på vår planet.

Det är en rolig uppgift att få från riksrganisationen att gå ut och prata med folk med olika erfarenheter och ta upp idéer och förslag.

Ungdomarna var helt klara över att miljöfrågan är mycket viktig, det handlar om livet själv. Ungdomarna menade att självklart måste behövs politisk ledning och ekonomisk vinning för att välja miljövänligt. Det behövs också satsning och forskaning på utveckling. Ungdomarna var 18-19 år och flera hade nyligen fått körkort och upptäckt att det är så mycket lättare att ta bilen, när det är svårt med bussar, att bensin och bussblijet kostar ungefär lika mycket blir valet lätt bil.Vad ska bilen drivas med, var en annan viktig fråga etanol? el? hur länge har vi bensin i bilarna????

Det mest spännande för mig var nog ända att för dessa kloka ungdomar var inte kärnkraft något alternativ, bland annat avfallsproblemet talade mot.
Regionförstoring

I det kommunala livet är det viktigt med samarbete utanför kommungränsen.

I fredags var det träff med mälardalsrådet politker från olika partier och kommuner i mälardalsområdet, 6 län runt mälaren. Jag har fått rapport att det var katastrof. Den stora frågan är hur ska en eventull regionförstoring se ut runt mälaran? vilka får var med i Stockholm och vilka får inte var med?

Större städer som exempelvis Uppsala känner oro för universitietssjukhus, moderater i Stockholm vill inte ha med sörmland, de flesta verkar vilja tillhöra Stockholm ändå.

För oss i Flen är det självklart att vi är en del av Stockholm-mälardalen, eventuellt kommer kommunen att agera för det till regeringen. Jag tycker det är svårt samtidigt känns det nödvändigt med en större samverkan, sörmland har vlivit litet på sistone!!!!

Jag frågar mig ofta vad är det som gör att Stockholm kommit så mycket närmare? att jag känner mi så hemtam med Stockholm och inte med Örebro, norrköping eller Västerås?

tisdag, februari 05, 2008

Ett nytt kommunalår har börjat

Det kallas B.B, budgetberedning och handlar om att förbereda kommunens verksamhetsplan med finasiering. En viktig uppgift. Kommunalrådet är nöjd och säger att här behövs ingen opposition när majoriteten leder med fast hand oppositionsrådet säger att det är ju jag som ser till att kommunalrådet tar så pass kloka beslut ändå............


Det går bra för Sverige och för Flen vi har ett preliminärt positivt resultat och har den trevliga uppgiften att ta ställning till hur används detta överskott bäst, planering av citybana eller pensionsskulder?

Det måste diskuteras vidare. Vi ska gå genom bokslut och planeringsförutsättningar. Däremellan pågår dagliga politiska frågor och egna möten i partiet.

söndag, februari 03, 2008

Kommundagar i Skövde

Centerpartiets kommundagar är en höjdpunkt på året då det finns möjlighet att utbyta erfarenheter och få kunskap om aktuell centerpolitik på riksplan. I år var vi nästan 600 centerpartister som aktivt jobbar med centerpolitik i kommun, landsting, region och riksdag.

Vi fick fina föredragningar från alla 4 ministrar som centerpartiet har i regeringen.
För mig förblir Andreas Carlgren extra extra. Åsa Torstensson träder fram som vänlig, varm och helskärpt. Jag känner mig så nöjd att centerpartierna har just dessa ministerområden; näringsliv, jordbruk, miljö och infrastruktur.

Opinionssiffrorna är i botten, det beror nog på att folk inte har hunnit fårstå att regeringen faktiskt levererar det som lovades under 2006 år valrörelse.

Konferansen hade en rubrik med "för jobben och miljön" nu är det är äntligen dags att ta tag i välfärdsfrågorna. För välfärdsfrågorna har vi ordförandena i utbildningsutskott och i socialutskott, det innebär att vi har en bra plattform även där. Jag ser verkligen fram emot regeringens arbet med en förnyad välfärd. Värdighetsgarati i äldreomsorg och mer pngar till de pensionärer som har det sämst ställt. Står högt på min önskelista.

I skolan ska det vara ramar och kramar det är fint. Ett tydligare regelverk vad som är o.k. och inte o.k. och att lärarna får utöva ledarskap i klassrummen för att elevers studiemiljö ska vara så stimulerande som möjligt. Min erfarenhet av att arbeta med vuxenstuderande är också att det behövs ramar och kramar i vuxenutbildning, värdet för arbetsmiljön att det är viktigt att respektera tider och att ha telefonvett tänker jag på.
Ännu ett maratonfullmäktige
I torsdags hade vi fullmäktige möte. Vi började som vanligt 19.00. Mötet inleddes med att alla nämnder presenterade sina mål utifrån kommunmålen i kommunbudgeten som fullmäktige beslutat om i juni 07. Det var mycket intressant att lyssna på föredragningarna. Klockan 08.30 var vi färdiga att fortsätta mötet. Vi är debattglada och fullmäktigemötet kan ta olika vändningar. I alliansen hade vi förberett ett yrkande väl om att socialnämnden skulle undersöka möjligheten om en värdighetsgaranti. Yrkandet var även förankrat i förvaltningen. Det enda Majoritetn kunde opponera mot det var att skicka frågan till budgetberedningen. Min partikamrat och ledare av nämnden yrkade avslag på nämnda yrkade under debatten. Värdighetsgaranti är allianspolitik på lokalplan. Det känns tungt. Vi har lite att bearbeta i vår grupp.

Det är fler än jag som funderar på maktstrider......................

Om var och en gör sin uppgift och det finns ett bra, tilllåtande och utvecklande arbetsklimat. Då hoppas jag att inte maktstrider behövs. Politik är svårt, kommunpolitik kan ta olika vändningar. Det är också viktigt att känna in och förstå att använda det politiska verktyget rätt i rätt läge. En fritidspolitiker ska kunna hantera det politiska arbetet ex, yrkande, motionsskrivning, interpellation och insändare. Att också ha rätt verktyg i rätt sammanhang i linje med sin politiska vision och idé? Det behövs mycket mer utbildning och diskussion om våra verktyg.
Till vår tjänst för att vi ska kunna fatta beslut finns tjänstemän, som är kunniga och mycket duktiga, leder det dagliga arbetet, håller koll på nyheter från regering och uppgifter från landsting och länsstyrelse m.m. Det har blivit mycket viktigt för mig under detta året att förstå och använda samarbetet med tjänstemän hänsynsfullt och korrekt, samtidigt är vi människor som brinner för i detta fall det bästa för de människor som bor i Flens kommun.