torsdag, mars 18, 2010

Varför kostar min brödkaka 25% mer?

Det var en av frågeställningarna som Eskil Erlandsson hade igår när han besökte Ökna lantbruksskola. Ministern menar att det är orimligt att mellanhänderna i livsmedelskedjan gör stora vinster när producenterna (bönderna) inte får någon del och när konsumenterna som trots dåliga tider med ekonomiska försäkringar får betala MER för basmaten. I exemplet tog han brödkakan han brukar handla i kvartersbutiken.

Samtidigt som han noterade att ICA, Konsum och Axfood det senaste åren gått i ökar sin vinst betydligt. Ett av problemen är att det är ett fåtal gigantiska grossister på livsmedel som helt dominerar. Konkurransen är helt satt ur spel.

En lösning är att den offentliga maten sker mer lokalt och i delade portioner.

Ett annat exempel Eskil hade var att ett län kunde för att få så billiga livsmedel som möjligt gå samman, alla kommuner + landsting och handla MAT.

Vilka grossister har då förmångan att lämna anbud?

Men om varje kommun handlade potatis, rotfruketer, fisk, kött m.m. från 10 talet OLIKA leverantörer och dessutom ställde krav på de olika livsmedlen, då skulle mindre producenter och grossister kunna vara med i upphandlingar till offentlig verksamhet och vad skulle då detta ge?

Jo,