torsdag, mars 13, 2008

Ett meddelande från en vän!

Jag fick ett meddelande från en vän som deltagit i landsbygdsriksdagen som var i förra veckan i Lycksele. Den hälsningen gav mig inspiration till ett utkast till insändare. Det handlar om att mijöminister Andreas Carlgren informerat om ett lagförslag är på gång att tvinga producenter att ta sitt ansvar även på landsbygden. En fråga som vi debatterat om i Flen och i Sörmland. Här kommer utkastet;
Grattis Vadsbro och alla mindre orter i Sveriges land

Miljöminister Andreas Carlgren berättade på landsbygdsriksdagen i Lycksele nyligen att han kommer att lägga fram förslag till en ny lag nu i vår som ska tvinga producenter att ta ansvar för batterier, papper, förpackningar m.m. på den svenska landsbygden. Det berättade han med anledning av att återvinningsstationer på landsbygden har tagits bort på kort tid.
Det är viktigt att vardagslivet fungerar och kan utvecklas både i tärorter och på landsbygden. Miljöministern visar här handlingskraft när remiss om strandskydd presenterades häromdagen. Förslaget som ska leda fram till en proposition går i korthet ut på att det ska bli lättnader i strandskydd i områden för landsbygdsutveckling där det finns orörda stränder. I förslaget ska kommunen peka ut lämpliga områden i sin översiktsplanering. Detta kommer att vara positivt för landsbygdsutvecklingen i Sörmland.

Internationell kvinnodag 8 mars

Foto; Inger Fredriksson
fr.v. Gun Svensson ck, Åsa Dahlberg företagare, Lotta Jonsson ck.

I år hade jag möjlighet att delta i Internationella kvinnodagens firande i Flen.
Det följer en stark tradition. Lillemor Johansson bjuder in till kvinnofrukost på TEA lokalen, IOGT;s lokal i Flen där NBV finns. Först förser vi oss med frukost sedan följer ett givande föredrag i år var det óm fogelstadskvinnona, en fantastiskt duktig äldre f.d. folkhögskollärare höll ett underbart föredrag. En härlig dos folkbildning!!
Zontakvinnorna utser sedan årets kvinna i Flen i år föll det på Riita Tamminen. Framgångsrik kvinna på företaget som vi känner i Flen som Elmo. Riita brinner för sitt företag och har arbetat med olika funktioner inom företaget i 35. Hon bidrar till att företaget mår bra och utvecklas i Flen. En värdig Flenskvinna? Grattis Riita!

Centerkvinnorna i sörmland uppmuntrar varje år en företagarkvinna, i år var uppmärksamheten på en ny företagarkvinna. Styrelsen beslutade att ge Åsa Dahlberg, Bettna med sitt föetag "Trädgård i mälardalen" diplom och tårta.Åsa Dahlberg arbetar med anlägga och planera privata och offentliga trädgårdar i mälardalen. Hennes företag fyller snart ett år. Det är ett jätteintresse för hennes tjänster. Jag tycker det är roligt med en kvinna som på kort tid lyckats så bra. Åsa planerar att så småningom anställa ................. Grattis Åsa!
Är Flen mogen för en ny modern profil?

Det var frågan när föredragande tjänsteman mycket pedagogiskt, lungnt och metodsikt gick genom bakgrunden till arbetet med en grafisk profil light i Flens kommun.

Av mina intryck var vi två ledamöter som var positiva, sedan var det osäkerhet och negativa vibrationer. Hela förslaget lades i princip på is.

Jag kände mig mycket besviken, det blev så tydligt att det här med kommunsammanslagningen inte värkt färdigt från 1971, att Flen egentligen kanske inte är värdig nog att vara centralorten.

Jag tycker det är dags att fundera på om vi inte ska byta namn på kommunen? Sprida ut förvaltningar i olika orter? gör något som alla orter och kommuninvåre kan leva med! Jag brukar tänka på Sotenäs, vet ni att Smögen ligger i Sotenäs kommun och Sotenäs är inte namnet på en ort utan en kommun med flera kända semesterorter i. Det finns fler sådana exempel på västkusten.

Det hade varit så roligt och spännande om vi hade vågat sticka ut lite, om vi hade vågat låta vår blyga viol Flen fått resa sig lite mer. Inte kaxigt utan sträcka ut sig med lite stolthet. Det skulle ge positiv effekt på Flensbor och andra invånare i andra orter. Att kunna säga ; ja ´vi är stolta för vår bygd och vi är också en del av kommunen Flen. Den brännande frågan var om det kunde gå att stryka ordet kommun i komuniceringen och ha flen.se som grund. Fortfarande låta varumärket symbolisera olika orter och verksamheter med färger. Att kunna visa upp ett enhetligt fräscht varumärke som kunde sticka ut lite........................
Kommunstyrelsemöte 10/3

När det gäller skjortan frågan på kommunstyrelsen var vi eniga om att det var viktigt att vara just enig i avslagsyrkandet. Ibland är det så i politiken att detta gäller att gilla läget och det går inte att få fram sin egen idé. ´När vi kommer till budgetfullmäktige hoppas jag få mandat från mina centervänner att fortsätta se andra möjligheter till att tillgodose de aktiviteter som efterfrågas och behövs i Flen. Högt upp på min önskelista står ett levande BCPW. Vilken underbar byggnad! vilken stolthet ha en så fin skola! Jag är väl medveten om att det skulle innebära arbete, planering, ökat samarbete mellan nämnder och ökade personalkostnader som inte hör till skolan. Högt upp på min önskelista står också renovering av lillprinsen som jag tycker inte är en acceptabel arbetsmiljö, denna byggnad som fungerat som ett provisorium till skolan i 10 tal år redan, utan lämplig utemiljö för de 11-12åringar som kommer nya varje höst.

På tal om skjortan träffade jag bouleordföranden i lördags på stan som berättade om föreningens idoga arbete att få tak överhuvet för sina aktiviteter under höst och vårvinter, han berättade om problem som tillkommer. Turligt nog var också kommunalrådet ute i lördagshandlingen. Det ingår en förhoppning till att alla boulespelare får möjlighet att spela boule inomhus, så klart.
Det är så vi gör i mindre kommuner, vi känner varandra och tar problemen rakt upp och ner. Det går i långbänk ändå ibland!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Det är klart att boulespelarnas problem måste få en lösning. De är beredda på hårt arbete bara de får någonstans att hålla till 5-10 år. Vad väntar vi på? undrar jag.
FRån centerpartiets hemsida; www.centerpartiet.se/flen

Aktuellt
ALLIANSEN & SKJORTAN!
Alliansen arbetar gemensamt för att ta fram alternativförslag till Skjortan bland annat i BCPW och Lillprinsen för att erbjuda efterfrågade lokaliteter till ungdomar. Förslaget avser att bli betydligt mer pengaeffektivt än majoritetens förslag med Skjortan.
En stor fördel bör bli att pengar som i så fall satsas på ungdomsverksamhet kvällar o helger, också kommer BCPW:s och Lillprinsens elever tillgodo genom att förbättringar läggs på de lokalerna.
2008-03-10

På kommunstyrelsen idag den 10/3 enades allianspartierna om avslagsyrkande med reservation angående att omfördela 6 miljoner kronor att rusta lokaler i skjortan till FBAB. Se yrkandet nedan. / lotta

Vi yrkar avslag på begäran om att få omfördela 6milj. kr. till ombyggnad av plogen 3. Skälet till det är att vi inte ser det som den bästa lösningen varken för Kommunen eller dess bolag. Vi uppmanar istället bostadsbolagets styrelse att utan förutfattade meningar utreda andra kontorslösningar som bättre överensstämmer med tidigare beslut om rivning och omvandling av befintliga övertaliga lägenheter.

Vi ser också att det här är ett steg för att binda upp oss/kommunen för fortsatta investeringar i Skjortan.

Bevaka den här sidan för aktuell information i ärendet.