torsdag, september 06, 2007

Efter Kalmar

På hemmaplan förbereder centerpartister i Sparreholm öppet möte angående angående busskomunkiationer och planerna av tågstopp. Bra föreläsare med mycket kunskap och insyn kommer att delta från kommun och från länstrafiken. Jag tycker det är så bra, så spännande. Detta är lokal centerpolitik när den är som bäst. Jag ser framemot mötet i Sparreholm.

I arbetsutskottet har vi påbörjat arbetet med översyn av budgetprocessen, det viktigaste styrinstrumentet vi har i kommunen. Det är tråkigt att vara i opposition, det går att åka med men inte att ta täten. Jag ska förbereda mig till nästa mandatperiod.

Igår var jag på styrelsemöte för SMS regionen för Studiegörbundet vuxenskolan. Jag förstod att det är omorgansiationer på gång och det heter att det kommer från personlan, det heter att det är för SV;s skull. I samtalet förekom åsikter att flera avdelningar bör gå ihop, det berördes till och med att det skulle vara tillräckligt med en avdelning per län. Jag fick inte svar på var folkbildningen tar vägen och hur folkbildningen stimuleras och utvedcklas med centeralisering. Jag förstod att kontoren och avdelningar kan vara olika saker och inte behöver följas åt. Detta ska diskuteras, varje sten ska vändas, jag är skeptisk.
Det var en mycket inspirireande stämma, när jag kom hem kände jag mig lika fjollig som när jag var 20 och var på CUF:s stämmor. Jag inser att det inte enbart är ålder det handlar om intresse och engagemang också.

Ett starkt parti

Centervänner, i har aldrig varit starkare än nu. Det är mitt starkaste intryck från årets centerstämma i Kalmar. Vi tar vår historia med oss in i framtiden, det blev särskilt tydligt när Andres Carlgren under stort jubel intog scenen som miljöminister och i samband med det tackade Olle Johansson för det stora och grundläggande miljöarbetet som han gjort. Andreas lyfte särskilt fram klimatfrågan och östersjön som de stora och landsövergripande miljöfrågorna. Jag såg Karin Söder i vimlet och när Olle Johansson tog emot Bramstorpbanketten och sa att centerpartiet är på rätt väg, den enda rätta. Då kände jag att vi står starka och enade som parti.

Mitt intryck i övrigt från stämman är stor samstämmighet, vi tycker om varandra, är rädda om varandra och har ansvarsfulla debatter.

Alla människors lika rätt och värde
Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik. Vi är ett grönt socialliberalt parti. Vi är de första som välkomnar nya svenskar och vi vet att för att komma in i och vara en del av samhället är nyckel jobb. Jobb och jobb. Vi tar bestämt och självklart avstånd från alla former av diskriminering och har hbt-frågor högt på dagordningen i partiet.
Det yttersta målet är att var och en ska kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar. Ansvar för varandra och för naturen ska vara vägledande när samhället formas.

Vi är ett folkrörelseparti och vi når nu nya människor, därför har vi aktiva centerpartister ett ansvar för alla som kommer in i vår rörelse eller är på väg in i rörelsen att kommunicera och berätta om vad det är och innebär att vara en folkrörelse. Det är nu många som inte är infödda, ingifta eller fostrade av centerrörelsen.
Centerpartiet är nu ett kaxigt och fräscht parti som gärna sticker ut och utmanar andra partiet. Det är lätt eftersom vi är trygga med varandra och i våra rötter.

Vi har en uppgift att uträtta: Uppdrag 2010
Detta kan sammanfattas i 3 uppdrag:
- Första uppdraget: Den mest spännande politiken
- Andra uppdraget: Den mest engagerande organisationen
- Tredje uppdraget: Den bästa opinionsbildningen

Vi bryter ner och kompletterar i följande mål inför 2010:
- Tre mandat i valet till Europaparlamentet
- Fortsatt förtroende för alliansregeringen i valet 2010
- Fördubblat väljarstöd för centerpartiet i valet 2010 (gäller riks, regionalt och komun)


Centerpartiet är unikt
Det unika med centerpartiet är att vi har ett starkt nätverk, vi finns överallt. I mitt dagliga arbete i Flens kommunpolitik känner jag att det är en stor styrka som jag vill bygga vidare på I centerpartiet vet vi att stad och land hör ihop i alla lägen och i hela landet. Den lilla människan och federalismens principer är utgångspunkten. För att centerpartiet ska klara uppgiften att bli dubbelt så många till valet 2010 måste vi särskilt synas i och synas städer och tätorter samtidigt som vi behåller och utvecklar nätverken på mindre orter och på landsbygden.

I centerpartiets olika organisations nivåer och politiska nivåer har vi ett jättejobb att göra och vi måste börja NU.

För min del är min utgångspunkt lokalpolitiker i Flen och centerkvinnornas ordförande i Sörmland.

Min önskan med detta brev är att vi börja tala med varandra om hur vi ska göra jobbet, ansvar, uppgifter utifrån våra olika roller i vårt folkrörelseparti. Studieförbundet vuxenskolan finns som den naturliga samarbetspartnern vid arrangemang och studiecirklar.

Centervänner nu är vi på väg framåt, var stolt över vår politik, det är för landets skull, för våra barn och barnbarns skull vi vill föra centerpolitiken vidare.

Många hälsningar