onsdag, januari 14, 2009

Om ungdomsarbetslöshet

Under mitt korta besök idag på arbetsförmedlingen fortsatte vi att prata ungdomsarbetslöshet.

Det finns tecken enligt personalen att ungdomar inte anmäler sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen. De ungdomar som bor hemma hos föräldrarna har mat och husrum. Det tar 3 månader innan aktivitetsgarantin börjar gälla och det säkert händer något för den som är ung och utan jobb. Förut fanns det något som kallades alfa kassa ett minimibelopp om du inte har intjänad a-kassa som du får på en gång. Detta minimibelopp finns inte längre. Det kan vara så att många ungdomar då väljer att inte skriva in sig för de känner inte att det finns någon omedelbar morot och känner sig kanske osäkra om och hur det går till.

En annan sak är om arbetsförmdlingarna idag är uppdaterade vad dagens ungdomar efterfrågar och intresserar sig för i arbete och utbildning??? Det finns yrken och arbetsuppgifter som är självklara för unga inom media, data m.m. som kanske inte medelålders personal känner sig hemma i. Kan arbetsförmedlingen idag möta unga på deras villkor????

Skulle det vara så att det finns stort mörkertal bland ungdomar som är arbetslösa är det fel. Det är klart att en ung vuxen ska ta ansvar för sitt kommande yrkesliv och vuxenliv. Det måste också vara så att den unge känner att det är till stöd och nytta att vända sig till arbetsförmedlingen istället för att vara sysslolös.

Föräldrar hjälp till! och hur ska vi ta fram en morot som gör det intressant på en gång att gå till arbetsförmedlingen!!!

Detta mär en politisk fråga som ska diskuteras mycket nu när fler och fler blir arbetslösa. Ungdomarna måste in på marknaden!!!!

Apropå föregående inlägg, rapporterade jag min fadäs på en gång. Vi är fortfarande vänner jag och kommunalrådet......utanför partigränserna.

En annan lustig händelse som jag får höra då och då är:

Vi var på en stor kommunalkonferans och lyssnade på ett föredrag om en mellanstor kommun i Skåne med cirka 20 000 invånare. Den kommunen hade lyckats väldigt bra med sitt kvalitetsarbete och arbete med dialog med medborgarna särskilt ungdomar.

Detta intresserar mig mycket och jag funderade på hur ska vi kunna göra detta i Flen, varpå jag frågade föredragshållaren och kommunalrådet hur man lyckats att ta in invandrare från utomeuropeiska länder i sitt kvalitetsarbete, det handlade ju mycket om medborgardialog också; Kommunalrådet svarade då lite vagt att invandrare fanns inte direkt i den kommunen. Det visste hela församlingen utom jag naturligtvis att föredraget handlade om en ung kommun, med ungbefolkning som är tämligen välbeställda (höga inkomster) och utan invandrare. Det blev en konstig tystnad i församlingen............

Inga kommentarer: